Angol tanulás online: Youtube videók

Angol szavakat tartalmazó tábla a pixabay.com-ról

Ahogy sok más területen, az informatikában is nagyon fontos az angol nyelv ismerete. Tetszik vagy sem, elterjedtsége miatt rengeteg információ angol nyelven érhető el, vagy angolul beszélsz ügyfelekkel, vagy adott esetben akár a kollégákkal még akkor is, ha nem utazol külföldre. Jómagam sok év német nyelv tanulása után tanfolyamok segítségével letettem az angol nyelvvizsgát, de ez nem jelentette azt, hogy magabiztosan tudnék beszélni angolul, vagy megérteném az angol filmeket folyamatos visszapörgetés nélkül. Elhatároztam, hogy ezen változtatok, de az időbeosztásom miatt elsősorban online lehetőségek után nézek. Így jutottam el a Youtube-ra. A cikkben bemutatom az általam követett oktatókat.

Angol tanárok a Youtube-on

A Youtube egy elterjedt platform ingyenes oktatóvideók közzétételére vagy akár élő adás lebonyolítására. Ha gondom adódik egy eszköz, például router szerelésével, vagy egy szoftver használatával, mint egy konkrét beállítás egy Android telefonon, vagy egyéb olyan dologgal, amire ritkán van szükségem, sok esetben eleve a youtube-on keresek rá a megoldásra. De szinte bármilyen területen találni videókat, ahol a vizuális információ sokszor fontosabb, mint a szóbeli magyarázat. Az angol "How to pronounce" kifejezéssel korábban is kerestem angol szavak helyes kiejtésére, mint "How to pronounce water", ami után gyakran Youtube találatokat kaptam, habár ma már a Google-nek is van saját szolgáltatása, ami erre a kifejezésre hallgat, és brit, illetve amerikai akcentussal is meg lehet hallgatni az adott szót. Ez viszont nem mindig elég. Ráadásul a Youtube-on azt sem mindig hangsúlyozzák ki, hogy melyik akcentussal ejtették ki a szót. Nem beszélve a szándékosan készített, helytelen kiejtést tartalmazó, humornak szánt videókról. A "Learn English" kifejezésre viszont több online angol tanfolyamot találtam, amikben akár hétről hétre, gyakran angol anyanyelvűek magyarázznak el egy témát vagy segítenek megtanulni egy szó kiejtését, miközben gyakran azt is pontosan tudod, melyik akcentust képviselik, amennyiben a kiejtés központi szerepet játszik a kurzusaikon.

A következő oktatók különböző módon közelítik meng az angol nyelv tanítását, de mégis valamilyen szempontból mindet említésre méltónak találtam a tananyag minősége vagy az előadásmód miatt. Mindegyiküknél jelezni fogom, hogy amerikai vagy brit akcentust oktatnak. Válassz aszerint, melyik kiejtést illetve szóhasználatot szeretnéd inkább tanulni, de mivel azért sok közös is van a kettő között, az se baj, ha mindkettőből követsz oktatókat.

Accent's Way English with Hadar

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UClPyOwXLnSMejFdLvJXjA5A
Feliratkozók jelenleg: 192 ezer
Akcentus: Amerikai

Hadar nem anyanyelvű angol, ahogy az a nevéből is sejthető, de megtanulta és oktatja. Érthetően beszél és a helyes kiejtésre koncentrál, hangsúlyozza, hogy nem egészséges megpróbálni mindenáron anyanyelvűnek tűnni, hanem inkább a magabiztosságot próbálja erősíteni és segíteni, hogy megérts másokat, és téged is megértsenek. Az előadásmód bár jó, engem valamiért mégsem ragadott meg különösen, viszont tagadhatatlan, hogy érdemes a követésre.

AccurateEnglish

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCMTcsanYhBtOb096XegDZQA
Feliratkozók jelenleg: 502 ezer
Akcentus: Amerikai

Lisa Mojsin bár amerikai akcentust oktat, a brit angoltól eltérő szavaknál figyelmeztet a különbségre. Lassan és nagyon érthetően beszél, ugyanakkor talán pont ezért, kevésbé természetesen. Nem csak kiejtést lehet tőle tanulni, hanem gyakran olyan szavakat is elmagyaráz, amiket még talán magyarul sem ismertél. Lisa hírességeket is oktat, mint például színészeket, akik amerikai filmekben szeretnének érthetőbbek lenni. Úgy, mint Ego Mikitas. A beillesztett videóban hallhatod is a színész próbálkozását.

Anglo-Link

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCaRMivfyupj3ucUyJbZbCNg
Feliratkozók jelenleg: 1,18 millió
Akcentus: Brit

Minoo a brit angolt képviseli, de volt már vendégszereplő egy másik oktatónál, Rachelnél, akiről később lesz szó, illetve ő is vendégül látta Rachelt, amivel felhívták a figyelmet a brit és az amerikai akcentus közötti különbségekre. Minoo is érthetően, és nyugodtan beszél. Nem kizárólag kiejtéssel foglalkozik, hanem az angol nyelvtani szabályokkal is. Leginkább egyszerű, egyszinű háttér előtt beszél természetesen időnként prezentálva képekkel vagy felugró szövegekkel a tanagyagot. A több, mint egymillió feliratkozó azt hiszem garancia a minőségre, ami persze nem feltétlenül kell azt jelentse, hogy neked is a kedvenced lesz, de érdemes figyelni rá.

Espresso English

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCKjOCfT-w4ePd98Y_g8gTqg
Feliratkozók jelenleg: 370 ezer
Akcentus: Amerikai

Sajnos az oktató nevét nem találtam meg amikor feliratkoztam, értékesnek találtam az általa oktatott anyagot és ez most sincs másképp. Az oktatásnál viszont nagyon fontos az előadásmód és én személy szerint zavarónak találom az oktató kissé erőltetett mosolyát minden mondat végén az újabb videóiban, de vannak epizódok, amikor nem is jelenik meg a képernyőn, csak igényes prezentációt mutat be. A korábbi videókban számomra természetesebb volt az előadása és mivel láthatod a cikkből, hogy több oktatót követek, az Espresso English így nálam háttérbe szorult. A videói egyik előnye viszont, hogy igen rövidek. A 10 percet sem nagyon érik el, így tényleg belefér egy kávészünetbe.

ETJ English

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCBHtnQGUChkwG1eyWL5EA9g
Feliratkozók jelenleg: 416 ezer
Akcentus: Brit

Ő az egyik, akinek minden új videóját végignézem. Elliott Giles úgy hivatkozik magára, mint "Pronounciation teacher", azaz elsősorban a szavak helyes kiejtését oktatja, és többször felhívja a figyelmet a weboldalára, a https://www.etjenglish.com-ra, ahol fizetős videókat lehet elérni, és lehetőséged van hangüzenetet küldeni neki, amire válaszolni fog, hogy segítsen javítani a brit kiejtésedet. Elliot az egyik legtermészetesebben előadó oktató, érthető, nyugodt hangon beszél, de a kiejtés oktatása mellett hasznos szavakat is tanít. Ezen kívül saját podcastot vezet, ahol ingyen hallgathatod az utazásairól szóló történeteit, amivel egy még csak nem is iskolai szituáció mellett tanulhatsz az anyanyelvi brit sztorikból. A stílusa laza, és időnként humort is csempész az előadásaiba. Mivel a fiatalabb korosztályba tartozik, néha a más oktatók által amúgy még használt kifejezéseket nem javasolja, mondván ma már csak kevesektől lehet hallani, ő pedig arra törekszik, hogy minél anyanyelvibb modern kiejtést és szóhasználatot tudj elsajátítani.

Go Natural English with Gabby

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UC9Pbt3q-ihROg1lmmmQdU2w
Feliratkozók jelenleg: 1,56 millió
Akcentus: Amerikai

Gabby is foglalkozik a helyes kiejtéssel, de többnyire inkább a megfelelő, természetesebbnek ható kifejezések kiválasztásában segít. Tagadhatatlanul profi Youtube videós, de valahogy nem éreztem mégsem olyan közel magamhoz a stílusát, így sajnos nem is tudom sokkal hosszabban értékelni. Ettől függetlenül jó esélyt látok rá, hogy ha több időm lesz, több videóját is megnézem. Hallgasd meg pár előadását és döntsd el magad, hogy szeretnél-e tőle is tanulni. Több, mint másfélmillió feliratkozó azért olyan nagyot nem tévedhet.

Learn English with Gill (engVid)

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCzBGtBze1AIcDmRwD2ZjiAA
Feliratkozók jelenleg: 512 ezer
Akcentus: Brit

Gill egy idősebb brit hölgy, akiről nem gondoltam volna, hogy ennyire szimpatikus lesz a korosztály különbség miatt, amikor rákattintottam a Youtube által felajánlott videójára. Követni kezdtem, és mivel magam is írok verseket, a verselemző előadásával még nagyobb figyelmet kapott tőlem. Annyira, hogy meg is ihletett, és a neki írt angol vers olvasható a rimelek.hu-n, illetve a Youtube videója alatti kommentben is. Hallhattam már énekelni is, de a beszéde is nagyon szimpatikus. Tanít szavakat, kifejezéseket, kiejtést, de tartott már interjút is egy hajdani diákjával, aki Angliába költözött. Vannak rövid videói, de akár fél órásak is. A segítségével pedig nem csak a brit akcentust, de a tipikusan brit szokásokat is megismerheted a leckéin keresztül. Ő volt az első talán, akitől megtudtam, hogy brit akcentusból sem csak egy van, amikor felvázolta, hogy Nagy Britannia területén merre, milyen kiejtéssel beszélnek leginkább.

Learn English with Papa Teach Me

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCwk6ifONlkvqnoMF2uyA05g
Feliratkozók jelenleg: 1,07 millió
Akcentus: Brit

Aly első videója, amit láttam, egy Jason Stathamet imitáló, a Cockney (ez is brit) akcentust bemutató videó volt, ami után egy ideig nem is néztem több videóját, annyira elriasztott ez az akcentus. Majd rájöttem, hogy ez egy kivételes eset volt, és amúgy ő is az elterjedtebb brit kiejtést oktatja. Az előadásmódját viszont az összes általam követett oktató közül kimagaslóan a legjobbnak tartom. Van is több, mint egymillió követője neki is. Évek óta csinálja és a régi videóit visszanézve lehet is látni a fejlődést hangminőségben és előadásban is. A videói rengeteg humort tartalmaznak, animációkkal illusztrál néhány leckét, szerepet játszik és szinte minden kifejezéshez maga rajzol vicces karikatúrákat, ábrákat a táblára. A videóiban sok utómunka is lehet. Több vágás van, hogy így az időben ugrálva egy korábbi táblához térhessen vissza. Az előadásmódja így egyfajta stand up, ami leköti az embert, segít odafigyelni és emlékezni arra, amit elmondott. A kiejtés oktatásához rendhagyóbb eszközöket is igénybe vesz, mint például a szájban tartott szívószál. Ezen kívül kifejezéseket és nyelvtant is tanít. Tulajdonképpen mindent. Ha csak egy oktatót kezdesz követni, javaslom, hogy ő legyen az. Vannak fizetős anyagai is, amiről több információt találhatsz a weboldalán, a www.papateachme.com-on.

Rachel's English

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UCvn_XCl_mgQmt3sD753zdJA
Feliratkozók jelenleg: 2,1 millió
Akcentus: Amerikai

Rachel szintén nagy hangsúlyt fektet a kiejtésre. A videóiban közelről mutatja, hogyan mozog a száj, a nyelv, miközben szóban is magyarázza. Hétköznapi életből vett példákat is mutat, mint családi kiránduláson felvett kiejtés gyakorlat. De oktatott már filmekből bejátszott jelenetek alapján is. Könyvet írt az amerikai akcentusról, követheted a weboldalán az ingyenes anyagait, vagy csatlakozhatsz a fizetős tanfolyamához.

Rachel volt, aki Minooval az Anglo-Link csatornától közös videókat is készített. Bár kevésbé tűnik nekem természetesnek és inkább egy nagyon profin megtanult és leadott előadás érzetét kelti, ez az oktatott leckék értékéből cseppet sem von le.

The English Coach

Csatorna link: https://www.youtube.com/channel/UC-g0gSStENkYPXFRsKrlvyA
Feliratkozók jelenleg: 543 ezer
Akcentus: Amerikai

Stefanie kísértetiesen hasonlított egy kedves volt kolléganőmre a PTE egyetemi könyvtárából egy videója előnézeti képén, ezért figyeltem fel rá, majd hallgattam meg néhány előadását. A többiektől eltérően egy kicsit több a tapasztalatokról sztorizás. Szó esik a kiejtésről is, de leginkább tippeket ad vagy kifejezéseket tanít. Sokat mosolyog, de teljesen természetes módon az Espresso English oktatójával ellentétben. Kevésbé lényegretörő viszont, így ha szereted a sztorikat és le tudsz ülni nyugodtan kivárni a végét, jó időtöltés és hasznos tudáshoz is juthatsz.

Összefoglalás

Megismerhettél brit és amerikai oktatókat is, akik különböző stílusban, eltérő szemlélettel oktatnak. Bármelyik is lesz a kedvenced, egy alap angol tudás mindenképp kell, hiszen mégis csak angol nyelven fognak beszélni, bármennyire is igyekeznek érthetőbben artikulálni. Ha még nem tartasz ezen a szinten, akkor érdemes más lehetőségek után nézni. Magyar nyelven oktatott angol tanfolyamra is érdemes elmenni, de vannak weboldalak, alkalmazások, amik segítenek a nagyon alapokat elsajátítani. Mindnek megvan a maga előnye és hátránya. Ezekről későbbi cikkben fogok majd írni, de egyértelműen hasznos, ha több forrásból is tanulsz, hogy egy sokkal nagyobb képet kapj a nyelvről.. Ezen kívül érdemes angol filmeket nézni felirattal (leginkább angollal), vagy később akár anélkül.

Neked is van kedvenc oktatód, esetleg tipped, amit megosztanál a többiekkel, bármilyen észrevételed? Ha igen, várom a kommentedet. :) Osztani és like-olni szabad. Ha érdekelnek a további informatikai vagy azzal összefüggő tartalmak, kövess Facebookon és nem maradsz le semmiről.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés