Google Cardboard: 50 virtuális valóság alkalmazás bemutatása

VR Alkalmazások

A virtuális valóságról és a hozzá szükséges szemüvegről már írtam korábban. Most viszont részletesebben beszámolok kategorizálva egyes alkalmazásokról. Leírom a tapasztalataimat és igyekszem minden kategóriát összefoglalva értékelni és levonni a tanulságot. Fontos tény, hogy az alkalmazásokat Sony Xperia Z2a telefonnal és VR Box szemüveggel teszteltem, így másnak más tapasztalatai lehetnek. A leírást csak áttekintésnek, segítségnek szánom. Idővel az alkalmazások javulhatnak, elromolhatnak. Ezért egy adott téma iránt érdeklődök nyugodtan próbálják ki bármelyik játékot a véleményemtől függetlenül.

Tartalomjegyzék:

Házi mozi

AAA VR Cinema

CANDLIFY VR Technologies: AAA VR Cinema

Letöltés a Google Play áruházból

Jó a képe a videóknak, ezért ha nem hiányzik a mozis környezet a székekkel, falakkal, akkor szinte tökéletes. Ez ugyanis csak a mozivásznat adja pár vezérlő elemmel. Talán éppen ezért melegedett lassabban tőle a telefon. Nem boldogul viszont bármilyen formátummal, de mp4-ekkel nem volt gond, csak pár mkv videót nem tudott lejátszani, vagy hangot nem adott hozzá.

Jelenleg csak a telefonon elérhető helyi mappákban képes tallózni, de az összes mappát látja. Ez nem minden mozira igaz. Egy galérián keresztül automatikusan is felajánlja az elérhető videókat.

Lejátszik 2D, 3D és 180 illetve 360 fokos videókat is. Ezen kívül feliratokat is felismer, bár elég csúnyán jeleníti meg. Mentségére legyen mondva, a videó képe a lényeg.

Cine2Go

Benjamin Schulte: Cine2GO - VR Cinema Player

Letöltés a Google Play áruházból

Érdekes módon sok pozitív értékelést kapott az áruházban, nekem mégis használhatatlan volt. Ennek talán a telefonom az oka és más készülékekkel jobban működik. Minden esetre így csak arra volt lehetőségem, hogy elindítsam, és megállapítsam, hogy a telefonomon levő videókat nem tudja lejátszani. Lefagy, kilép. Youtuberól és vimeoról is lehet filmet nézni. Az működött, de a vászon torz volt. Nem nevezném élethűnek. A székek tűrhetők, de nem lehet rájuk nézni, mert közelre nem lehet fókuszálni. A célkeresztből is kettőt látok. Belefájdul a szemem. A falak pedig a lehető legegyszerűbbek. Kalandvágyók kipróbálhatják, hátha... Egyébként nem javaslom.

CINEVEO

Mindprobe Labs: Cineveo

Letöltés a Google Play áruházból

Maga a mozi egész jó. Bár alapból nagyon torzítja a vásznat, az kikapcsolható. A moziterem megjelenítése opcionális, de igen élethű az egyszerűsége ellenére. A terem követi a film fényerejét, bár ez inkább a falakon látszik és ott sem tökéletesen.

Ami nagyon rossz, az a filmek kiválasztása. Az alkalmazás indításakor még a virtuális mód előtt is lehet tallózni egy elég gyenge felületen, de ugyanez a felület jelenik meg virtuálisan is. Ott viszont szemmel kiválasztani a mappákat a nyilak használatával nagyon kényelmetlen. Már-már bosszantóan.

Ráadásul van, hogy egy mappa almappáit nem is látja. Minden esetre egy mkv és egy mp4 fájlt játszottam le sikerrel. És a nem megjelenített almappákban is ilyen videók voltak, így nem tudom a formátumokra fogni.

Ha a tallózót javítják, akkor ez egy tetszetős kis mozi lesz.

FullDive

Fulldive Corp.: Fulldive VR

Letöltés a Google Play áruházból

A FullDive-ról hosszan lehetne írni, ha jól működne, mert nem csak videót lehet nézni youtube-ról és telefonról, de képnézegető is van benne. Ezen kívül listázza a telepített cardboard alkalmazásokat és el lehet indítani őket. Sőt, webböngésző is van benne, így virtuális valóság módban lehet netezni akár.

Viszont nem működik jól. A képnézegető egyáltalán nem, de a többit legalább képernyőtapogatással lehet vezérelni. Kontrollert nem támogat és folyton elugrál a kép. Videókat szintén csak bizonyos mappákból keres sajnos. A fejlesztőktől ígéretet kaptam, hogy javítani fogják a vezérlést és már dolgoznak az új verzión. Ha tényleg sikerül helyrepofozni, akkor mindenképp ajánlom. Bár moziterem nincs, összességében a tudása a legjobbak közé emelné. Így viszont hátul kullog.

VaR's VR Video Player

After Breakdown Games: VaR's VR Video Player

Letöltés a Google Play áruházból

Hagyományos videókhoz nem a legjobb, mert a kép teljesen fix és ez nem is módosítható. Bár tény, hogy a képe szép éles. Mégis megemlítem, mert panoráma képeket és videókat is tud, aminél az előző probléma nem probléma. Ráadásul a kép fényereje, színei, pozíciója és torzítás mértéke is módosítható. Ilyen szintű beállításaival így mégis figyelemre méltó.

VR Cinema (FIBRUM-tól)

Fibrum: VR Cinema

Letöltés a Google Play áruházból

Az volt az érzésem, hogy ez is valami demó, mert kizárólag egyetlen mappából hajlandó videókat megnyitni. Ismerte az mkv-t, amivel néha gondok szoktak lenni, így ez nem volt probléma. A mozivászon viszont elég görbe volt és a terem látványa sem volt olyan meggyőző. Ráadásul, ha lassan mozgattam a fejem, a vászon is jött a képpel. Így ahogy a menübe léptem, már 45 fokkal odébb volt a kép. Van elég választék a kategóriában. Szerintem nem érdemes ezzel próbálkozni, csak ha fontos a terem látványa és nem gond, hogy a "video" mappába kell másolni mindent.

VR Theater for Cardboard

Couch Games Software: VR Theater For Cardboard

Letöltés a Google Play áruházból

Egy elég alap alkotás filmnézéshez, de a célnak megfelel. A kép rendben van. A terem megjelenítését nem viszi túlzásba. Épp csak valami látszik a falakból viszont támogatja az srt feliratokat manuálisan kiválasztva, de automatikusan is felismeri, ha tudja. A fejlesztő szerint is ez még csak béta, ezért vannak hibái. Például csak UTF-8 kódolású feliratokat kezel és folyamatosan balra csúszik a kép. Ez utóbbi a nagyobb probléma, mert a feliratokat lehet könnyen konvertálni és inkább UTF-8 legyen támogatott, mint az nem. Bár a képernyőt is le lehet zárni, hogy ne mozogjon egyáltalán, így azért használható. Bétának igen ígéretes, ezért ajánlom kipróbálásra és én szemmel fogom tartani a fejlődését.

Cmoar VR Cinema

Cmoar: Cmoar VR Cinema

DEMÓ letöltése
Megvásárlás a Google Play áruházban

A legélethűbb mozi, amivel eddig találkoztam. Egy igazi virtuális mozit tár a szemünk elé, ráadásul a moziterem fényereje tökéletesen követi a videó aktuális fényeit. A kép nálam viszont gyengébb volt. Torzult, ezért sokáig nem volt kedvem nézni. Igaz, a torzítás mértékét állítani lehet, ahogy azt is, mekkora legyen a vászon mérete. Mégsem éreztem jónak a képminőséget. Egyedül az élethű környezet tartott ott tovább, de egy idő után az ember már úgysem azt figyeli és hamar fel is melegedett a telefon tőle. Bár a terem megjelenítése kikapcsolható.

Egyik előnye, hogy hálózati meghajtót is képes tallózni, cserébe viszont a telefonnak csak a belső emulált és a csatlakoztatott SD kártyáját látja. Így, ha a telefonra már felcsatoltam a hálózati meghajtót, azt onnan akkor sem tudom megnyitni és a saját megoldásával kell újra bejelentkeznem. Ami viszont nehézkes és úgy tűnt, soha nem enged be az első bejelentkezési kísérletkor.

Automatikusan le tud tölteni borítóképet a filmhez és elvileg feliratot is. De bár hagyná azt ránk, ugyanis van már feliratom, mégsem látja. Amit letölt, azt újraindítás után igen, de az ugye angol.

Go Show

New Fuel Studio: Go Show

DEMÓ letöltése
Megvásárlás a Google Play áruházból

Youtube videót és helyi fájlokat tud lejátszani. A tallózója ennek se tökéletes, de valamivel kezelhetőbb, mint a Cine2GO-nak. Mappákat viszont nem lehet tetszőlegesen tallózni. Azok a videók vannak, amiket felajánl. A mozi székei alapból látszanak, a falakat külön kell bekapcsolni és színt is lehet választani. Egyik kiemelendő érdekessége, hogy egyszerűen lehet széket váltani nem csak a szomszédos helyekre. Fájlformátumokkal nem volt gond (mkv, mp4)

A mozi viszont nem olyan élethű. Nagyon egyszerű és a kép is eléggé csúszkál. Mivel a Go Show fizetős, és a demója nem győzött meg, nem vettem meg. Nem érte volna meg az ezer forintot. A demóban egyébként minden funkció elérhető, csak pár percenként kilép, hogy vegyük meg.

Horus VR Cinema

HorusGame: Horus VR Cinema

DEMÓ letöltése
Megvásárlás a Google Play áruházból

Ez a mozi sem a kezelőfelületéről lesz híres, de még azért elmegy. A képminőség rendben van. Kicsit ívelt a videó képe, de állítható. A különlegessége az alkalmazásnak, hogy nem egy moziteremben ülünk, hanem egy szobában, otthonos környezetben. Akinek ez bejön, annak tudom ajánlani kipróbálásra a demót, majd nyugodt lelkiismerettel a teljes verzió megvásárlását. Jelenleg 250 forint és ezért cserébe egy teljesen vállalható mozit kapunk állítható fényerővel, képkorrekcióval és két választható szobával, de akár a szoba ki is kapcsolható.

VRTV Video Player

Chai Software: VRTV Video Player

DEMÓ letöltése
Megvásárlás a Google Play áruházból

Ennek a lejátszónak a különlegessége, hogy az első az általam ismertek közül, ami bizonyos funkciókat kontrollerrel is elérhetővé tesz. Sajnos a demóban valamiért csak ez a lehetőség van vagy az érintéses, esetleg mágneskapcsolós megoldás. Kényelmesen léptethető, nagyítható, leállítható és az esetleg elcsúszott kép is egy gombnyomással újrapozicionálható. Számomra ez benne a leghasznosabb. A megjelenített kép paramétereit és a mozi fényerejét is lehet állítani. Nem utolsósorban pedig "srt" feliratos filmet is lehet nézni vele és szintén választható mozi helyett nappali. Így mindent összevetve talán a legjobb virtuális mozi annak ellenére, hogy nem ez adja a legjobb moziélményt.

A kategória értékelése

Ahogy látjátok, a legtöbb programnak van erőssége és hiányossága is. Egyetlen lejátszó nem jó minden célra és nem biztos, hogy minden fájlformátumot ismer, de ez utóbbi problémát megoldja egy másik android alkalmazás. A MediaConverter. Ha PC-n nem tudtam valamiért sikeresen konvertálni egy videót, ez akkor is megoldotta egy gombnyomással, de manuálisan is konfigurálható.

Így a formátumoktól függetlenül nézzük, milyen célra mit ajánlok. Amit nem említek, azt semmire sem.

  • A legszebb képet az ingyenes "AAA VR Cinema" nyújtja, de a fizetős kategóriában a "VRTV Video Player"-re sem lehet panasz.
  • A 180, illetve 360 fokos videókhoz is jó az "AAA VR Cinema"
  • A legjobb moziélményt egyértelműen a Cmoar VR Cinema szállítja, de jobban melegszik a telefon és fizetős. Ingyenes alternatíva lehet a CINEVEO, de nem biztos, hogy megtalálja a videót, ezért a FIBRUM csak egy mappából olvasó VR Cinema alkalmazása vagy székek nélkül jobb híján a VR Theater for Cardboard lesz a nyerő, ami viszont bárhonnan tallóz.
  • Feliratokhoz vagy kontrollerer támogatáshoz a VRTV Video Playert tudom javasolni. Ingyenesek között a legjobb a VR Theater for Cardboard, de a csúszkálás miatt javasolt lezárni a képet. Az "AAA VR Cinema" is szóba jöhet, de a feliratok kissé csúnyán jelennek meg.
  • A legjobban szintén a VRTV Video Player konfigurálható, de az ingyenesek közt a VaR's VR Video Player is versenybe szállhat.
  • Végül, akinek nem mozi kell, hanem egy otthonos szoba, a Horus VR Cinema lesz a kedvence vagy a minden téren jeleskedő VRTV Video Player. A legolcsóbb viszont a Horus VR Cinema.

Hullámvasút

Az a baj a hullámvasutakkal, hogy ha nem rángat a szék, ha nem érzem, ahogy a gravitáció játszik velem, ahogy szembe fúj a szél, nem fogom beleélni magam. A látótér is kicsi ehhez, de azért némelyiket mégsem feleslegesen fejlesztették.

Cedar Point VR

Cedar Fair Entertainment Company: Cedar Point VR

Letöltés a Google Play áruházból

Az intro alapján valami másra számítanék, de aztán elindul egy átlagos hullámvasút. Ami zavaró, hogy nagy távolságokat akar mutatni az alkalmazás, és azokhoz sokkal jobb felbontás kellene, mert a távolban minden vibrál. Forgolódás közben a visszafordulás nem mindig jön össze. Így hamar háttal ülök a látványnak. Számomra nem adott semmi különlegeset. Ilyenből sok van. Ennek ellenére igen jó értékelést kapott a Play áruházban.

Cmoar Roller Coaster

Cmoar: Cmoar Roller Coaster

Megvásárlás a Google Play áruházból

Sajnos fizetős, viszont az árért cserébe ad is valami pluszt. Nem egy hagyományos hullámvasút. Itt felettünk sárkányok repkednek, vízbe is csobbanunk egyet, alagútban is járunk és zuhanás is van mielőtt a hömpölygő lávához érünk. Megkockáztatom, hogy a legjobb a virtuális hullámvasutak között.

Cosmic Roller Coaster

Raiz: Cosmic Roller Coaster

Letöltés a Google Play áruházból

Ennek különlegessége, hogy a világűrben játszódik. Igazából sokkal inkább űrséta kategória, de ha már a fejlesztők ilyen névvel álmodták meg, ide került. Talán inkább csak hullámos út, mert vas az maximum az űrhajóban van. Megéri kipróbálni, mivel ingyenes, még ha nem is lesz lehengerlő élmény.

Goedgeregeld VR

Into Virtual: Goedgeregeld VR

Letöltés a Google Play áruházból

Itt már valami házban, lángok között utazhatunk. Szintén egy újfajta megközelítés. Pontosan ez az, ami megmenti az ilyen alkalmazásokat. A valóság leutánzása helyett minél egyedibb élmények. Az épület pedig meglepően élethű. Jó helye lesz a telefonon és a VR szemüvegben.

Tipp: Az elején egy távoli ajtót lehet látni. Kicsit fel kell nézni az ajtóra, hogy az utazás elinduljon.

VR Blockbuster attraction

FIBRUM: VR Blockbuster attraction

Letöltés a Google Play áruházból

Egy újabb termék a FIBRUM-tól. Képzeljük el, ahogy ülünk egy hullámvasúton, majd az leszakad és az autók között landol a kocsi. Na, itt éppen erről van szó. Elég rövidre sikerült, de piros pont jár az ötletért. A grafika minőségéért már nem, de az ötlettel mégis kiérdemelte, hogy javasoljam kipróbálásra.

VR Roller Coaster (Frag-től)

Frag: VR Roller Coaster

Letöltés a Google Play áruházból

Maga a pálya elég átlagos, de legalább a távoli tájak helyett hatalmas épületekkel vesz körül, ami annyiban számít csak, hogy kevésbé feltűnő a magas felbontás hiánya. Induláskor és visszaérkezéskor egy csapat néző éjjenez, mintha legalábbis egy bikát lovagoltam volna meg. Nem tudom. Valahogy ez nem hiányzott annyira.

VR Roller Coaster Attraction (Fibrum-tól)

Frag: VR Roller Coaster

Letöltés a Google Play áruházból

Sokáig gondolkodtam, hogyan tudnám körülírni az élményt. Nos, a nevével ellentétben nem nagy attrakció, de kétségtelenül elrugaszkodik a hagyományos hullámvasúttól. Azt mondanám, rendben van. Éppen annyit ad, hogy ne bánjuk meg a letöltését, de semmi különös. Megér és megérdemel egy próbát.

A kategória értékelése

A legjobb hullámvasút azt hiszem a Cmoar Roller Coaster. Hasonló típusú, de messze elmaradva az előbbitől a FIBRUM hullámvasútja, a VR Roller Coaster attraction egy ingyenes alternatíva. Ha viszont a legjobb ingyenes élményt keressük, akkor a Goedgeregeld VR kihagyhatatlan. A Cosmic Roller Coaster pedig a világűr iránt érdeklődőknek kötelező darab.

A FIBRUM másik terméke, a VR Blockbuster attraction ugyan kitűnik az ötletességével, de minőségben csatlakozik a többi, itt ki nem emelt társához.

Panorámaképek

Caribbean VR / New York VR / Paris VR

360images: Caribbean VR

Caribbean VR letöltése a Google Play áruházból
Paris VR letöltése a Google Play áruházból
New York VR letöltése a Google Play áruházból

Mindhárom program egy fejlesztőtől származik és akár egy program is lehetne, csak más-más helyszín képeit tartalmazzák. Karib-tenger, Párizs, New York. A kezelése nem tökéletes. Időnként újra ki kell választani a szemüveg típusát akkor is, ha nem lett változtatva, mert nem működik a képek kiválasztása másképp.

A képek viszont szépek. Szinte életre kelnek. A háttérben hallani az embereket, különböző zajokat vagy zenét. Csak ajánlani tudom a hibái ellenére.

A képeken megjelennek nyilak, ha az adott helyet más nézőpontból is meg lehet nézni. Ezen kívül kicsit lenézve további képek közül is lehet válogatni. Csak rájuk kell nézni a kiválasztáshoz.

Orbulus

VRCraftworks Ltd: Orbulus, for Cardboard VR

Letöltés a Google Play áruházból

Különböző gömbök közül lehet választani, amik mind egy-egy helyszínnek a panorámaképeit mutatják meg. Van közte barlang, utca, vendéglő és festmény kiállítás is többek között. A fej megdöntésével közelíteni és távolítani is lehet a képet, de ez nem mindig működött nekem. A képek sokszínűsége miatt viszont mindenképpen érdemes kipróbálni.

A kategória értékelése

Nem tudnék egyik vagy másik mellett dönteni. Mindegyik mutat valamit, amit a másik nem. Az Orbulus egy vegyes gyűjtemény, a 360images programjai pedig egy-egy várost, térséget mutatnak be több képen keresztül. Nekem mindegyik tetszett.

360 fokos panoráma videók

A videóknál sok esetben feltűnően látszik, ahol a különböző kamerák képei találkoznak. Ez kicsit zavaró lehet, de ettől függetlenül akár emlékezetes is lehet a látvány.

Ascape

Ascape VR: Ascape Virtual Travel & Tours

Érdekes tájakra lehet eljutni vele. Én például egy elefánt lába mellett néztem, ahogy eszik, vagy ahogyan páran elsétálnak mellettem. De egy Star Wars felvonulást is megnéztem. A kép jónak tűnt. Talán a legjobb alkalmazás a kategóriájában, amivel találkoztam.

Jaunt VR

Jaunt Inc.: Jaunt VR

Többféle kategóriából lehet választani. Többek között lehet koncertet nézni vagy rövid filmeket. Humorosat vagy félelmeteset is. Én ebben látom az értékét, hogy nem történetet mesél el, hanem történetet ad elő, aminek a néző is részesévé válik. Ez a szerencséje, mert a képminőséggel nem voltam megelégedve.

VRSE

VRSE: VRSE - Virtual Reality

Érdekes módon minden angol toplistában ezt láttam az elsők között. Még egy videót is láttam arról, milyen lenyűgöző. Ezek után nekem csalódás volt. Az általam próbált 2-3 videó képminősége nagyon gyenge volt és leginkább emberek, népcsoportok történetének elmeséléseit tartalmazta. Csak a bejegyzés megírása miatt telepítettem újra, de legalább megtaláltam azt a videót, amivel a VRSE-t a legtöbben reklámozzák és dicsőítik. És az tényleg látványos és jobb minőségű, mert nem a valódi világot mutatja be, hanem egy digitálisan kreáltat. Még az anyaméhbe is elkalauzol, hogy megmutassa a baba mosolyát. Mivel a VRSE önmagában csak 7-8MB, körbe lehet nézni benne és legalább ezt az említett videót megnézni, ami 600MB. Ezt kell keresni: EVOLUTION OF VERSE, Creator: Chris Milk.

A kategória értékelése

Ízlés kérdése, kinek mire van igénye, de képminőségben számomra az Ascape vitte a pálmát. Talán csak azért, mert olyanok voltak a videók, hogy nem volt feltűnő. A Jaunt VR is jó, mert mindenki megtalálhatja benne a hozzá közelebb álló témát és némelyik videó tényleg szereplőként von be a maga világába. A VRSE-vel viszont még nem tudok mit kezdeni leszámítva azt az egy kiemelt videót. De az is inkább full hd-nál nagyobb felbontású telefonon lenne jobb.

Űrséták

A TIME IN SPACE VR / A TIME IN SPACE 2 VR

Creanet 3D: A TIME IN SPACE VR CARDBOARD

DEMÓ letöltése
Megvásárlás a Google Play áruházból

Az első egy demó verzió. A második fizetős és tartalmazza az elsőt is. Ráadásként egy játékot is tartalmaz, amiben aszteroidákat kell kerülgetni és színes karikákon keresztülrepülni. Tetszett annyira az első, hogy megvegyem a másodikat és akkor még nem tudtam a játékról sem.

A játékot leszámítva irányításra itt nincs is szükség, csak hátradőlni és élvezni a virtuális utazást. A látvány és a háttérzene megadja a kellő hangulatot. A végén csak azt sajnáltam, hogy rövidnek tűnt.

Space Explorer VR

ChaosShark: Space Explorer VR

Letöltés a Google Play áruházból

Egy űrhajóval lehet a bolygók között utazni, viszont borzalmasan lassan halad, így csak egyszer vártam ki, hogy az egyik közelébe érjek. Csalódás volt. A kontrollert támogatja, csak azt is hibásan és csak átlósan lehet mozogni. Viszont kontroller nélkül is használható. Már ha még ezek után az a cél :).

Titans Of Space

DrashVR LLC: Titans of Space

Letöltés a Google Play áruházból

Vetekszik az "A TIME IN SPACE VR" élményével, ami a különleges effektekre, a sebesség érzetére hajtott. Ez viszont azt szemlélteti, milyen aprók is vagyunk a világegyetemben. Végigvezet a naprendszerünk jelentősebb objektumain beleértve a bolygókat és holdakat, de magát a Napot is meglátogatjuk. Sőt, a Napnál is hatalmasabb csillagokat is. Mindezekről közben az űrhajóban levő monitoron érdekes információkat is megtudhatunk, amihez angol tudás szükséges, de pusztán a látvány is lenyűgöző. De ezt még egy hangulatos háttérzenével is megtámogatja.

Itt nem kell elaludni, amíg elér egy bolygóhoz. A lényegre koncentrál és az egészen közeli képek is élethűek. Azt hiszem, ez egy minden szempontból profi alkalmazás és nem csak a kategóriájában kiemelkedő. Mindenképp ki kell próbálnotok, ha érdekel a téma.

VR Deep Space Exploration

Romale Game Studio: VR Deep Space Exploration

Letöltés a Google Play áruházból

Látványos, bár időnként erősen látszik, hogy kreált környezet. Csillagok, csillagködök, bolygók és valami galaxisszerű képződmény is megjelenik ebben a világban. Rövid, de mégis kellemes utazásban volt részem vele.

A kategória értékelése

Nekem a világűr az egyik kedvenc témám. Viszonylag könnyű lekötni vele. A Space Explorer VR-nak viszont ez egyáltalán nem sikerült. Az A TIME IN SPACE VR az effektekkel hódít egy elképzelt világban, a Titans of Space viszont a számunkra elérhetetlen valóságot tárja elénk zseniálisan. Persze a látványból is csillagos ötös.
A VR Deep Space Exploration sem látványban sem másban nem kiemelkedő, de rossznak sem mondanám és mégis csak egy kicsit mást ad, mint a többiek.

Muszáj itt is megemlítenem a Cosmic Roller Coaster-t a hullámvasút kategóriából, ami szintén egy látványos utazásra visz

Horror

11:57

Wemmersive LTD: 11:57

Letöltés a Google Play áruházból

Egy 360 fokos videón villódzó fények között fel-fel bukkan pár ijesztő alak. Bár engem a legkevésbé sem ijesztettek meg. Egyszer ki lehet próbálni.

Insidious VR

Focus Features: Insidious VR

Letöltés a Google Play áruházból

Ez is tulajdonképpen egy rövid 360 fokos videó egy játék demójaként nagyon gyenge képminőséggel. Nem is tudok róla nagyon írni. Ilyen minőségben elég felejtős.

VR Horror House

Dong3D.com: VR Horror House

Letöltés a Google Play áruházból

Ebben a játékban elég fura kinézetű kannibálok eszik a köpadlót. Mert hogy embert sose láttam még alattuk. Fura kinézet alatt azt értem, hogy mintha le lennének nyúzva. Szóval inkább zombik. Emellé csámcsognak és morognak, ha közel megyek. Viszont lomhák, ezért van idő elmenni mellettük tisztes távolságban és megkeresni a fegyvert, amivel le lehet őket lőni.

Az eddigiek alapján kétségtelenül horrorról van szó és ezt még tetézi a félelmetes zene, amikor veszélyes távolságba kerülök a kannibálokkal. Ám elég hamar nem tudtam őket komolyan venni. A 3D élmény viszont egész jó. Az irányítás ugyanakkor borzalmas. Pontosabban nincs is. Amerre nézek, arra megyek megállás nélkül. Nem állhatok le, hogy körbenézzek, csak ha találok egy útakadályt, amiben szándékosan elakadva nézhetek egy irányba haladás nélkül. Lőni is automatikusan lehet csak a kannibálokat nézve. Úgy néz ki, akármijét eltalálhatom. A lényeg, hogy háromszor érje a találat, mint a mesékben. Persze eközben folyamatosan közeledek felé és a harmadik lövésre már ölelkezünk szegénnyel.

Végig játszani még nem sikerült, mert mire rájöttem, hogyan is kell játszani, legyőzött a kíváncsiságom és belenéztem egy vödörbe, amin fennakadtam. Addigra már nem először volt, hogy összezavarodott a grafika, de itt még az a kevés irányítás is.

Talán lesz még jobb is. Tapasztalatnak így se rossz.

VR Silent Home

Dong3D.com: VR Horror House

Letöltés a Google Play áruházból

Ettől a játéktól még én is megijedtem egyszer-kétszer. Egy szellemet kell elűzni, amihez meg kell találni a könyv darabjait, amiben a szelleműzés szövege van. Illetve az utasítás, hogy hogyan kezdjünk neki. Hogy merre van, ahol azt meg kell tenni, arra rá kell jönni, miközben fel-fel bukkan egy szellem és egy kislány nevetgél olykor a háttérben, illetve tárgyak mozognak és esnek le váratlanul.

Azt hiszem, nekem nem sikerült elűznöm a szellemet, de a játékot elég jól összerakták. Igaz, van pár "csapda", amivel megpróbál megvetetni valamit a játékossal pár száz forintért, de ha belefutunk ilyenbe, akkor ki kell venni a telefont a szemüvegből és bezárni a felugró reklámot. Ezek viszont csak akkor jöttek elő, ha olyan ikonra néztem rá. Ezt ki lehet tapasztalni. Lenézve a földre, a bal szélső "gamepad" ikonnal lehet beállítani, mivel szeretnénk irányítani a játékot. Kicsit túl érzékeny és véletlenül is el lehet állítani valamit. Amikor nem volt hajlandó a kontrollert felismerni, bezártam teljesen a játékot és újraindítottam.

Zombiestan VR

B10: Zombiestan VR

Letöltés a Google Play áruházból

Egy játék, ahol már hivatalosan is zombikat kell vadászni. Kontroller kell hozzá, amit játék előtt konfigurálni kell. Ezután szinte tökéletes volt a kezelése. A forgást az iránygombokkal kombinálva nagyon gyorsan tudtam jó irányba nézni és menekülni szükség esetén. Ám Időnként beragadt valami és folyamatosan egy irányba forgott. Mivel ezt máshol is tapasztaltam, a telefon hibája is lehet. A célkereszt sem tökéletes. Valahogy mindig balra csúszott és bele kellett kalkulálni a célzásba.

Ezektől függetlenül is érdemes kipróbálni a műfaj kedvelőinek, mert egy használható zombis játék jó kontroller támogatással.

A kategória értékelése

Ha borzongásra vagy legalább egy kis ijedtségre vágytok, én inkább a VR Silent Home-ot javasolnám. A VR Horror house sem lenne rossz, ha komolyan tudnám venni a zombikat és jobb lenne az irányítása. Az Insidious VR és 11:57 csak videók és kevésbé félelmetesek, de utóbbi azért egy próbát megér. Ha nem a félelem a cél, csak egy kis vadászat, akkor a Zombiestan VR egy jó választás lehet.

Virtuális környezetek

Fantasy City Tours VR

Tulip Apps: Fantasy City Tours VR

Letöltés a Google Play áruházból

Egy virtuális városban lehet mászkálni, miközben számomra elég zavaróan kopog a virtuális cipő. Kontrollert a jelenlegi verzió nem támogat, de a lábunk elé nézve meg lehet állni és el lehet indulni újra.

Tetszett a környezet minősége is, habár elég egyszerű volt, viszont szép színes.

Csak ugye az a fránya kopogás és a kontroller támogatás hiánya... Törlésre került az alkalmazás, de egyszer megérte letölteni.

Lanterns for Google Cardboard

Oleksandr Popov: Lanterns for Google Cardboard

Letöltés a Google Play áruházból

A béke szigete. Bár sziget nincs, vannak folyón úszkáló és felette repkedő lámpások. Választható a napszak és a megjelenített elemek fajtája. De miután ugyanaz történik újra és újra, hamar ráuntam a dologra. A minőség viszont kiváló.

Tuscany Dive

FabulousPixel: Tuscany Dive

Letöltés a Google Play áruházból

Egy ház körül lehet sétálni, átnézni a kerítésen a tengerre, illetve a házban is körbe lehet nézni. Jól támogatja a kontrollert, de anélkül is lehet irányítani.

Jól demonstrálja a virtuális valóságot. A kép minősége állítható a képernyő érintésével. A "very high" módban még a szálló pihék és pillangók is látszanak, illetve a tenger is szebb. Bár ezzel a beállítással akadozott a program kicsit és egyszer ki is lépett. Viszont az is lehet, hogy én nyomtam el valamit.

Village For Google Cardboard

Oleksandr Popov: Village for Google Cardboard

Letöltés a Google Play áruházból

Egy újabb békés környezet a Lanterns for Google Cardboard fejlesztőjétől. Nem támogatta a kontrollert, csak kilépni tudtam vele. A 3D virtuális valóság élmény viszont elég jó. Időnként ugyan villogni látszik itt-ott egy-egy mozgó alak, de egy nyugtató környezetet nyújt a lassan mozgó emberekkel és a háttérben ugató kutyákkal egy falu utcáin. Akinek van gomb a VR szemüvegén, az élvezni fogja.

VR Cave

VIRTUALWARE: VR Cave

Letöltés a Google Play áruházból

Egy barlangban sétálhatunk, habár semmi irányítás nincs, csak nézelődni lehet, amerre visz. És néha bizony a híd helyett a híd mellett a levegőben megy el. Ha végigjárta az utat, elkezdi elölről. Lehetne több látványosság, de azért egyszer nem rossz.

VR Cave Flythrough

Frag: VR Cave Flythrough

Letöltés a Google Play áruházból

A VR Cave-hez hasonlóan itt is egy barlang a helyszín, de több látványosság van és séta helyett keresztülreptet a barlangon. Mivel eleve repülésről van szó, ha van is hiba abban, merre megy, az nem tűnik fel.

VR Party SImulator

Gilberto Avalos: VR Party Simulator

Letöltés a Google Play áruházból

Csontvázak táncolnak egy diszkóban. Nem akartam letölteni, mert attól féltem, hogy komoly akar lenni, de nem. Egy jót nevettem, ahogy körbenéztem és láttam, hogyan rázzák a partiarcok. Vagy inkább arccsontok.

A kategória értékelése

A legjobb számomra fej-fej mellett a Village For Google Cardboard és Tuscany Dive, mivel előbbi egy helyben állva a legjobb élményt adta a látvánnyal és háttérzajokkal együtt, míg utóbbit nagyon jól lehetett irányítani.

A legbékésebbek a Village For Google Cardboard és Lanterns for Google Cardboard környezetek voltak Oleksandr Popovnak köszönhetően.

A VR Party Simulator nyerte el a "legviccesebb" rangot, de a többit is érdemes kipróbálni

Ügyességi játékok

DebrisDefrag for Cardboard

Limecolor: DebrisDefrag for Cardboard

Letöltés a Google Play áruházból

Le se tagadhatnám, hogy ezek a kedvenceim. Ismét egy világűrbeli játék. Nagyon rövid. Összesen 10 keringő aszteroida van, amit ki kell lőni. Onnan ismerhetők fel, hogy a többi messzebb van és nem nagyon mozognak. Nincs célkereszt, de így is jól játszható. Pihenésképpen pedig ki lehet tekinteni azért a közeli bolygóra, a körülötte keringő törmelékekre és a sötét űrre. Ez viszont nem űrséta. Csak egy helyben lehet forgolódni. Tulajdonképpen inkább demója a VR játékoknak, mint teljes játék, de annak nagyon jó.

Flappy VR

VRMob.co: VR Flappy for Cardboard

Letöltés a Google Play áruházból

Egy madarat kell reptetni kontrollerrel csövek között. Nekem a második csőig sikerült maximum eljutnom. A megjelenése nagyon egyszerű, de a célnak elég. Minden az időzítésen múlik és nem igazán változatos a játék. Ki lehet próbálni, de szerintem inkább annak jó, aki mindenképpen rekordokat szeretne döntögetni egy monoton ügyességi játékban. Ráadásul a kép tetején reklám is megjelenik, ami nem volna baj, ha az is virtuális valóság üzemmódban lenne. De nem, átnyúlik a két szem képei között, ami igen zavaró.

Hardcode VR

Hardcoders: Hardcode VR

Letöltés a Google Play áruházból

Egy mászkálós, lövöldözős játék többféle játékmóddal. Ebből kettő ingyen kipróbálható, de azoknak is csak az első pályájuk. A többi 150 forint körül vásárolható meg egyenként. Legalábbis aminek már láttam az árát. Az egyik módban csak érméket kell gyűjteni egy akadálypályán, a másikban pedig ellenséges drónokkal küzdeni fegyverrel. A gyűjtögetős gyerekjáték, de a lövöldözős már keményebb dió, mivel ugrabugrálás és futkározás közben kell pont rájuk nézni és közben elsütni a fegyvert is.

Minőségi játék. Nem ingyenes minden pálya és bár én nem éltem a lehetőséggel, időnként az a 150 forint nem sok annak, aki szeret játszani. Akárhogy is, az ingyenes részéért is megér egy letöltést.

InMind VR

Nival: InMind VR

Letöltés a Google Play áruházból

Az InMind VR egy kontroller nélkül használható játék, amiben idegsejteket kell lőni az emberi agyban. A neuronok között repkedve rá kell nézni a kipirosodó csomópontokra amíg azok zöldre nem váltanak. Nem is mindig olyan egyszerű, de a látvány mellett a játék célja nem is annyira érdekel. Az élénk színek, a 3D, mind remek. Érdemes letölteni.

Lamper VR: Firefly Rescue

Archiact Interactive Ltd.: Lamper VR: Firefly Rescue

Letöltés a Google Play áruházból

A Lamper VR sorozat egyike. Kontroller támogatás nincs, de akinek van valamilyen gomb a szemüvegén, szerintem élvezni fogja. Én így nem sokat tudtam vele játszani, mert lőni is tudni kellene vele. Gyűjtögetni viszont tudtam mindenféle színes gömböt. A játék szép, de mozogni nem egyszerű vele. A játékos legyet kívülről lehet látni, így nehéz belőni, mikor van jó helyen, mivel a kamera gyakorlatilag fix helyen van és csak utánafordul.

VR Run

LocoVR: VR Run

Letöltés a Google Play áruházból

Fejjel és kontrollerrel irányítható játék, ahol a cél minél több érme begyűjtése. Egy szakadékokkal teli pályán kell manőverezni a fejünket használva. Amerre nézünk, arra megyünk. Közben a kontroller egyik gombjával lehet ugrani is. Annyira nem nyűgözött le se a látvány, se az irányítás, se a játék célja. De ha valaki szereti a pontgyűjtős ügyességi játékokat, akkor talán nem csalódik. Nincs meglepetés. Azt kapjuk, amit a játék ígér.

A kategória értékelése

Az InMind VR magasan a legjobb volt látványban és összességében is a legjobbak között van a Hardcode VR-ral párban. Utóbbi kevésbé látványos, de a játék profi. A Lamper VR sem marad le sokkal, de az irányítása lehetne jobb és én hiányoltam a kontroller támogatást. A Flappy VR és VR Run viszont az én szememben hátul kullog. De nekik is meglesz a célközönségük.

Stratégiai és kalandjátékok

Way Out VR

Daniel4D: Way Out VR

Letöltés a Google Play áruházból

Adott egy épület tele ládákkal. A ládákat mozgatva, esetleg egymásra vagy kapcsolókra pakolva kell megtalálni a kiutat. A ládákat kicsit nehéz mozgatni. Valami energiafegyverrel kell rájuk lőni és fejmozgással, illetve kontrollerrel mozgatni őket a megfelelő helyre. A ládákra fel is lehet ugrani, így a magaslatoknál lépcsőt is lehet építeni belőlük. Ezt a játékot nem a szépségéért fogjátok szeretni. Stratégiai játéknak viszont nem rossz, bár végigjátszanom még nem sikerült.

Lost In The Kismet - VR Escape

fast Company: Lost In The Kismet

Letöltés a Google Play áruházból

Ez egy rövid játék egyetlen pályával. Egy szobából kell kijutni. Ami a fókuszt illeti, nem volt mindig tökéletes, ezért néha duplán láttam a célkeresztet is, amivel a tárgyakat választhattam ki a játékban rájuk nézve. Ettől függetlenül egy próbát ez is megér. Aztán persze nem lesz hosszú életű az egy darab pályával úgysem.

Stellar Dive Experience VR

GraphiNuts: Stellar Dive Experience VR

Letöltés a Google Play áruházból

Több pálya közül lehet választani, ahol a cél nagyjából ugyanaz. Összegyűjteni érméket vagy kapszulákat, oxigéntartályt és közben megküzdeni a domborzattal. Kontrollerrel lehet irányítani, ráadásul egész jól. Lehet ugrani is. Időnként szükség is van rá. Olykor hegyet is kell mászni ugrálva. A minőség tűrhető, de időnként rángatózik a kép. Ez főleg egy pályánál tűnt fel. Egy esetben pedig átmentem egy hegyen gyakorlatilag ki a játéktérből. Semmi sem tökéletes. Ezt viszont a rángatózás nélkül nagyon jónak mondanám. Azzal együtt csak jó.

A kategória értékelése

Személyes kedvencem a Stellar Dive Experience, mivel a szabadban játszódik, nagy teret lehet bejárni és nem túl nehéz a játék. Jó unaloműző, de a grafika nem tökéletes. A Way Out VR már zártabb, de még mindig elég jó a 3D, míg a Lost In The Kismet esetén gondok voltak a fókusszal, de azt leszámítva remek, rövid játék lenne.

Összefoglaló értékelés

Rengeteg alkalmazást lehet találni a Google Play-en és ezek között rengeteg ingyenes is van, így bőven lehet válogatni. A bőség zavarában biztosan kihagytam olyanokat, amik jobban megérdemelték volna, hogy bekerüljenek a cikkbe, de remélem, így is tudtam egy hasznos áttekintést adni az alkalmazások jelenlegi helyzetéről, minőségéről.

Moziból sok van, de a profibb látványhoz már a pénztárcába kell nyúlni. Igyekeztem sok hullámvasutat keresni, de ez még mindig csak a valóságban az igazi. Némelyiket a látványért mégis érdemes kipróbálni.

A kedvencem minden, ami a világűrrel kapcsolatos és szerencsére ilyenből is sokat találni. Zseniális a Titans of Space és az A TIME IN SPACE VR is a maga módján. Horrorból a VR SIlent Home kihagyhatatlan és még sorolhatnám az alkalmazásokat.

Gyártókat tekintve a Cmoar-tól két alkalmazást is bemutattam és mindkettő az élen jár. A FIBRUM-tól is volt több program, de ők inkább a mennyiségre mennek és a minőség átlagos. A FullDive-nak pedig drukkolok, hogy kijavítsák a FullDive VR irányítását, mert akkor funkciógazdagságát tekintve a legjobb VR alkalmazást dobják össze.

50-nél is több alkalmazást próbáltam ki és ebből 50-et különböző részletességgel be is mutattam. Azért ne merüljetek el túlságosan a virtuális valóságban! Most én is behúzom a kéziféket, de rajta tartom a szemem a technológia fejlődésén.

Köszönöm, ha végigolvastátok vagy csak beleolvastatok. Kérdés, észrevétel szokás szerint jöhet kommentben.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés

Hozzászólások

Anonymous képe

Köszönjük az kimerítő listát, szép munka!

A cMOAR tényeg a legjobb

Anonymous képe

Magyarul is tudok filmet nézni ezeken a „mozikon"??

Rimelek képe

A lejátszónak teljesen mindegy, milyen nyelvű a film. Ha feliratozásra gondolsz, azt nem mindegyik tudja. Amelyikről tudtam, hogy tudja, azokhoz odaírtam.

Anonymous képe

Nem kis munka volt mindezt kipróbálni. Köszönjük az infókat. Ezzel sok időt spóroltál mindenkinek.

Rimelek képe

Köszönöm a visszajelzést! És örülök, ha hasznodra volt. A cikk írása óta változhattak az alkalmazások, így érdemes lehet kipróbálni azt is, amiről nem írtam jókat, ha a kategória amúgy tetszik. Sajnos azóta az én telefonom már nem annyira bírja a VR-t, ezért egyelőre nem tudom újra tesztelni őket.

Anonymous képe

Még egy olyan kérdésem lenne hogy hozzákötöm a Vr BOx 2.0 mat a PC-hez be is jön a játék de nem mozog ahogy mozgatoma telefont hanem ugyan ugy a Pc vel mozgatom ezt hogy lehetne megoldani ??

Rimelek képe

Nem teljesen értem. Hogy kötötteded a VR Box 2.0-t a PC-hez? Úgy érted, a telefonra stream-eled a PC képernyőjét wifi-n? Mert ezt a fajta szemüveget, ha egyre gondolunk, nem lehet a PC-re kötni közvetlenül.

Ha valamilyen módon a PC képernyőjét küldöd a telefonra, akkor annak a szoftvernek kell támogatnia a "head tracking"-et, amivel ezt megteszed. Például, ha a telefonon van egy ilyen program, ami elküldi a PC-nek a saját mozgásának adatait, és a PC oldalon levő szoftver ezzel foglalkozik is, akkor működhet a dolog.

Ezekről a lehetőségekről egy másik cikkben írtam az "Oculus Rift telefonról" fejezetben: http://rimelek.hu/google-cardboard-virtualis-valosag-vr-box-szemuveggel

De egyik sem volt tökéletes. És én azóta nem próbálkoztam ilyenekkel.

Anonymous képe

Szia! Vr case "készülékem" van.Sony Xperia xa telóval használnám,főleg 360 fokos filmnézésre. Próbáltam már több mindent,játékot,képeket, de nem működik. Egyedül a hullámvasut volt értékelhető. Több általad ajánlott alkalmazást is letöltöttem. Hol lehet a hiba?

Rimelek képe

Üdv. Pontosan mit jelent, hogy nem működik? Nem tudsz körbenézni a 360 fokos videóban? És a képeknél? Nem tudom, a hullámvasút hogyan volt értékelhető, ha más nem működik.

Anonymous képe

Igy van,nem tudok körbenézni. A telefonon ujjal mozgatva,körbe tudok nézni,de ha beleteszem a szerkezetbe,nem fordul körbe.

Rimelek képe

A telefon típusára rákeresve azt találtam, hogy nincs gyroscope a telefonban, amin mások is fel voltak háborodva. Ez viszont kellene a fejmozgás követéséhez, de sajnos a te telefonodon ez nem fog működni.

Anonymous képe

Köszi a választ!

Anonymous képe

Giroszkóp alkalmazás nem létezik? :D

Rimelek képe

Ez hardverkérdés. Azt semmilyen alkalmazás nem pótolja, hogy a telefonnak épp fogalma sincs, merre forgatják. Pont, ahogy azon sem segít szoftver, ha nincs processzor a gépedben :)

Anonymous képe

Üdv!
Pár nappal ezelőtt találkoztam valahol egy kiterjesztett valóság appal, amivel vr szemüveggel, a telefon kameráját is használva lehetett a valós térben rajzolni.
Most sehol nem találom, és a nevére sem emlékszem, esetleg ilyen appokról lesz valami teszt?
Az eddigi válogatás nagyon hasznos volt, köszi!!

Rimelek képe

Helló. Egyelőre nincs tervben ilyen teszt. Az az igazság, hogy mostanában nem nagyon foglalkoztam sem virtuális valósággal, sem kiterjesztett valósággal. Az android kamera appjában lehet letölteni ilyen plugint, vagy minek is nevezzem. De ott sem te rajzolsz, hanem csak random kirakja a figurákat. Tettem egy próbát és megnéztem, mit lehet találni az "AR Draw" és az "AR paint" kifejezésekre a play áruházban. Nem találtam minőségi alkalmazásokat elsőre. De ha megtalálod mégis, amit kerestél, hálás lennék, ha megosztanád velem is az infót!

Anonymous képe

Nem sok esélyt látok rá hogy megtalálom, mert elég régóta keresem, de persze ha meglesz mindenképpen linkelem!

Anonymous képe

Megtaláltam, sajnos a részletekre nem emlékeztem, ez készülék specifikus.
http://index.hu/tech/cellanaplo/2017/06/03/tangoztunk_az_asus_zenfone_ar...

Rimelek képe

Köszönöm! Majd biztos lesz egyszer más telefonra is. Persze győzzük kivárni.