ubuntu 10.04 LTS rossz viccei

Pár nappal az Ubuntu 10.04 megjelenése után rá is frissítettem a rendszerem. Már így is óvatosabb voltam, mint szoktam. Mert nem azonnal aznap frissítettem. Sőt, még virtuális gépben is kipróbáltam előbb. Az első vicc, vagy inkább szomorú tapasztalat az volt, hogy bár megjelenik a grub menü listában a windows 7 Loader is, kiválasztása után visszaugrik kis gondolkodást követően a menübe. Sebaj, gondoltam egyet, és a már korábban jól bevált módon újratelepítettem volna a grub 2-t. Na de miért is ért volna bármit? Kivételesen semmi sem változott. A Windows rendszerek betöltésére a Hiren's boot CD-t kell használnom, ami már nem egyszer kihúzott a csávából. És van olyan funkciója, hogy az XP-t vagy a Windows Vista/Windows 7 rendszereket képes megtalálni és bebootolni. Na de azért ez így nem túl kényelmes. Majd csak lesz valami megoldás. Addig is marad ez.

Majd gondoltam, felnézek a chat.hu -ra. Kár, hogy azt írta ki belépéskor a chat-re, hogy ismeretlen hiba történt. Semmi baj. Ha Firefox-al nem megy, akkor talán Google Chrome-al. Nem volt szerencsém. Ott azt írta, hogy nincs is java feltelepítve. Na mondom ez remek. Akkor feltelepítem. Mire kiírja, hogy már fent van. Jó, lehet rossz verzió. Tegyük fel a legújabbat. Van is RPM telepítőcsomag. Ami viszont szintén hibákat ad csak. Korábban ezzel se volt gondom. Nem először telepítek fel java-t. És RPM -ből is telepítettem már programokat. Parancssorban viszont legalább kiírt valamit. Míg a KPackageKit - amit eddig nem is tudtam, hogy létezik - és úgy néz ki grafikus csomagkezelő az RPM-ekhez, már csak szintén ismeretlen hibát ír.

Jó, nem esünk kétségbe. Google a barátunk. Rátaláltam erre az ubuntu dokumentációra: Alapértelmezett Java kiválasztása
Erről az update-java-alternatives -ről sem hallottam még. Pedig jó dolog, mert ez oldotta meg a problémám. Mint kiderült, a disztribúció frissítéskor átállította az openJDK-t alapértelmezett java-nak. Ami nem tűnt fel egy netbeans elindításakor, de a firefox plugin-je már nem volt képes betölteni a chat-et. Böngésző újraindítás és kis várakozás után megoldódott a probléma.

De egy biztos. Szeretem az Ubuntut, de amikor ilyen viccei vannak, nagyon fel tud mérgesíteni. Nem beszélve arról, hogy az alapértelmezett msn kliense, az Empathy még minidg használhatatlan. Pidgin-ben legalább lehet fájlt küldeni, még ha iszonyú lassan is. Empathy-ban már az sem működik. Inaktív az opció, de ott van dísznek.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés

Új hozzászólás