Web- és IP-kamera használat

Manapság szinte mindenkinek van valamilyen kamerája. Ha másképp nem, akkor a mobiltelefonjában. A minőség persze változó lehet, ahogy a lehetőségek is, de mindenképpen vannak.

Valaki csak fényképezni szeretne effektekkel, más videóbeszélgetést indítani és van, aki videóblogot vezetni vagy oktatóvideót készíteni.

Mostanában azon szerencsések közé tartozom, akiknek több kamerájuk van. Na nem a legprofibb verzióból, de nem is mindig van arra szükség. Összeszedtem a tapasztalataimat azokról, amiket már kipróbáltam. Bemutatom az online és offline szoftvereket, eszközöket és ezek együttműködését az egyszerű felhasználástól az elvetemültig.

Kameraeszközök

Sokféle kamera van már. Jó tudni, hogy mit, mire lehet használni. Talán néhány fogalmat is tisztázok a bejegyzésben használt kifejezésekből.

Beépített kamera

Beépített kamera laptopban

Laptopokban már szinte mindig van beépített kamera is. Egy gonddal kevesebb, mert nem kell külön cipelni, szerelni. De egy gonddal több, mert lehet tartani attól, hogy egy kémprogram bekapcsolja a tudtunk nélkül bármikor. Van, aki ezért használaton kívül letakarja, leragasztja valamivel. Persze a mikrofon ettől még továbbra is bekapcsolva maradhat és arra még LED sem figyelmeztet. Vigyázni kell a gépre és csökkenthető a kockázat. Én magam részéről nem tartok ezektől a veszélyektől, de az egészséges elővigyázatosságot azért támogatom.

Minőséget tekintve a beépített kamerák alulmaradhatnak a külső kamerákéhoz képest, de pont jó arra, amire kitalálták. Videócsevegéshez tökéletes lehet gyengébb felbontással és minőséggel is.

Csatlakoztatható kamerák

Logitech HD C525, külső kamera

Csatlakoztatható külső kamera akár USB-n is. Itt azért lényeges, hogy USB 2.0 vagy 3.0 portunk van-e. A videó- és hangátvitel miatt nagyobb sebesség kell és egy egérhez képest minden bizonnyal több energia is.

Széles választékban, különböző árakon elérhetők az egyszerűtől a profiig. Lehet asztali kamera vagy felerősíthető monitorra is. A számítógép nélkül hordozható, így laptop cipelése nélkül is lesz egy ráadásul jobb minőségű kamera és akár mikrofon is kéznél.

Mobiltelefon/IP kamera

Mobiltelefon IP kameraként

A mobiltelefonokon levő kamera is felhasználható akár. Nem minden telefon képes megosztani a kameráját, de egy mai okostelefon esetén erre a hiányosságra nem nagy esélyt látok.

USB-n, Bluetooth-on vagy WIFI-n keresztül is vannak lehetőségek a kamera használatára. Viszont az IP Webcam nevű Android alkalmazást használom arra, hogy elérhető WIFI-n keresztül egy adott IP címről elérhessen a telefon (Motorola Defy) kameráját. Ezt aztán valamilyen kameravirtualizáló megoldással skype-on is elérhetővé tehetem.

Ezalatt pedig reméljük, hogy nem jön telefonhívás.

Egy laptopot is lehet használni WIFI hotspotként, ha van kábeles net is mellette. Így csupán ennyi kell egy hordozható kamera csatlakoztatásához és indulhat az online körséta a lakásban.

Szoftverek

Általános képességek

Vannak ősidők óta használt effektek, némelyik értelmes, mások csak egyesek szerint viccesek, de elterjedtek. Nézzük a teljesség igénye nélkül, amikkel találkoztam.

Ezek egy képszerkesztőben is gyakran megtalálhatók. Ebben az esetben viszont egy mozgó képen, valós időben végzett képmanipulációról van szó.

Képtorzítás

Ide értem a hullámhatást, a csavarást, tükrözést, forgatást és minden olyan hatást, ami a képen levő képpontok helyzetét manipulálja. A csavarás és hullámhatás, ami inkább az érdekes, vicces kategória. Míg a tükrözésnek, forgatásnak praktikus oka is lehet. Például a kamerát csak fejjel lefelé lehetett rögzíteni.

Színezés/fények

Van, hogy csak monokróm lesz a kép, van, hogy csak valamelyik színkomponensből többet kever a képre, de vannak egészen absztrakt effektek is, amik a különböző színeket, színátmeneteket változó algoritmus szerint csempészik a videóra.

Hasonlóképpen lehet a fényekkel is játszani. A kontraszt, a fényerő változtatása az egész képen vagy a videó kiválasztott részein javíthatnak a képen, vagy csak művészi hatásokat érhetünk el velük.

Gyakori a szépia, a régi fotó és a negatív hatás is.

Képkeret

Ez is már benne volt a legelső (és egyben utolsó) digitális fényképezőgépemhez adott szoftverben. Nem is tudom már, pontosan mikor volt, de akkoriban a 3 megapixel igen jónak számított. Ma pedig egy telefon is tud annyit. A lényeg, hogy számtalan képkeret közül lehet választani az igényes, komolytól a virágos "hupiláláig".

Arckövető elemek
WebcamMax effekt: Rendőrsapka és bajusz

Ez már számomra új volt, és bár ez is inkább a vicces hatásokhoz tartozik, én is elég mókásnak találtam ahhoz, hogy eljátsszak vele és kipróbáljam, hogy néznék ki körszakállal, szemüveggel, más hajjal vagy milyen lennék vámpírként és sorolhatnám. Ezek lényege hogy a szoftver felismeri az arcot és mozgás közben is tudja valamilyen szinten követni. Mintha álarcot húznánk.

Animációk

Különböző animációk kerülhetnek a videóra. Körülöttünk ugráló táncosok, állatok vagy csak mozgó szövegek. Eshet a hó, vagy lángolhatunk is. Egészen ördögi hatások is vannak.

Plakát

Már pár éve is láttam olyan weboldalt, ahova feltölthettem egy fotót, és kirakta egy képen egy ház falára, mint egy plakátot. Egész élethű volt. És ugyanezt ezek a szoftverek is gyakran tudják. Ráadásul videón, mozgóképpel. És nem is kell a fantáziánkat plakátra koncentrálni. Hasonló módon bekerülhetünk a hírekbe is vagy a mozivászonra.

Online szoftverek

Mivel a böngésző is használhatja a kamerákat, egyre több online lehetőség is van a felsorolt hatások kipróbálására. Ilyenkor a böngésző engedélyt kér a weboldal számára, hogy az használhassa a kamerát. Vagy a böngésző beállításai között, vagy a weboldalon kamerát is lehet választani, ha több is rendelkezésre áll. Az "online webcam" kifejezésre az alábbi találatokat kaptam, amiket röviden ki is próbáltam.

WebcamToy

Link: http://webcamtoy.com/

Ez volt az első, amit találtam, amikor ilyeneket kerestem régebben. 81 effektet számoltam, amik inkább a színekkel játszanak, illetve animálnak, torzítanak. De ezek igényesek és látványosak. Van időzítő, tükröző és változtatható a képarány. Magyar nyelven is tud. Kirakható teljes képernyőre. Egyesével is lehet válogatni az effektekből, de kilencesével is lehet böngészni. Majd a kameraikonra kattintva elkészíti a képet.

Én valamiért ezt favorizálom az online alkalmazások közül.

Pixect

Link: http://www.pixect.com/

Nincs magyar nyelv, de 126 effektet tud. Bár csalóka, mert sok a hasonló, minimális különbséggel. Ugyanakkor van olyan, amit a WebcamToy nem tud, és jól mutat.

Amiben még több az WebcamToynál, hogy feltölthető már elkészített kép is, amire ráteszi az effektet.

Cameroid

Link: http://www.cameroid.com/

Az előzőknél szegényesebbnek tűnhet elsőre, mert 4 kategóriában egyenként 9 effektre képes. Tehát mindössze 36-ot tud. Itt viszont már vannak keretek, Lehetünk Mona Lisa, vagy nindzsa is.

Webcamio

Link: http://webcamio.com/

Nem tudtam megszámolni az effektek számát. Egyszerre hármat mutat, de nagyon lassan lehet lapozni és csak egyesével, tehát még csak nem is 3 új effektet mutat. 18 biztos van, de ott meguntam a számolást. Az egész program eléggé nyúzza a gépet.

ComicWebcam

Link: http://comicwebcam.com/

64 effektből lehet maximum 4-esével válogatni. De vállalható sebességgel. Nincsenek keretek, sem álarcok, de egy valamiben újat mutat az előzőekhez képest. A színek, a fényerősség és a kontraszt tetszőlegesen állítható plusz és mínusz jelekkel. Ezzel a 64-ből mégis sokszorosára növelve gyakorlatilag az effektek számát, hisz az előzőek is gyakran csak kicsit változtattak a színeken.

HTMLChat

Link: http://htmlchat.net/

Bal oldalon "Webcam Effect Apps" nevű blokkban különböző alkalmazásokat lehet találni. Ezek mindegyike több effektet tud. Nem számoltam meg őket, de érdemes kipróbálni. Találtam "Upload" gombot is, de arra nem jöttem rá, mi kell hozzá, hogy aktív legyen.

Jó pont még a weblap számára, hogy további hasonló weboldalakat is ajánl.

Fotor

Link: http://fotor.com

Rövid próbálkozás után Google Chrome-ban nem sikerült kameraképet elővarázsolnom. Firefoxban viszont működött. Csak 11 effektet számoltam, de nem csak kameraforrásból tud dolgozni. Ez csak egy extra. Mentésnél pedig fájlformátumot és fájlnevet is lehet választani.

FotoFriend

Link: http://fotoriend.com

Makacsul ragaszkodott a ManyCam virtuális kamerához (erről lesz még szó) annak ellenére, hogy se a böngészőben, se a weboldalon a flash beállításokban nem az volt kiválasztva. Firefox, Google Chrome és Internet Explorer is ugyanezt az eredményt hozta. A virtuális kamerában viszont semmi sem volt kameraként beállítva, így az üres képet kellett csodáljam. Ettől függetlenül 56 effektet tud, és elméletileg videót is tud készíteni.

Offline szoftverek

Ezekből már kevesebbet tudok felsorolni, de hármat kipróbáltam. Mivel ezek nem online működnek, internet nélkül is lehetne akár velük "játszani". Illetve bizonyos szempontból jóval többet tudnak. Az ingyenes verzióban talán kevesebb a lehetőség és egy vízjelet is el kell tűrni, de úgy is remekül használhatók akár videócsevegéshez.

Alapértelmezések, platformhoz javasolt alkalmazások

Itt a legelfogadottabb, javasolt, alapértelmezett alkalmazásokat értem.

Windows 8-ban van egy Kamera nevű alkalmazás. Ez csak fényerősséget tud befolyásolni, tehát nem túl okos. De egy videó felvételére akár egy videóbloghoz nem is kell több. És legalább nem kell keresni.

Ubuntu linuxhoz a cheese nevű programot ajánlják mindenhol. Olyan nagyon sokat ő sem tud, de vannak effektek. Lehet videót és képet készíteni.

Linuxhoz még a GTK UVC viewert javasolják. Több az egyedi beállítás, de cserébe pont ezért valamivel nehezebb a kezelése.

Gyártótól származó szoftver

Esetemben ez a "Logitech Webcam Software" volt a Logitech HD C525-ös kamerámhoz. Erről youtubeon is lehet találni bemutató videókat, hogy mit tud a szoftver. Személyes tapasztalatom, hogy bár érdekes volt az a néhány, a már fent felsorolt effekt, amit ez a program is tud, de időnként "beragad". Nem reagál a váltásra vagy mint jelen pillanatban is, egyszerűen nem érem el az effekteket. Talán még telepíteni kellene valamit. Már nem tudom. Minden esetre már működött egy másik gépen, de már akkor is kevésnek találtam, amit tud képmanipulálás terén.

Tud viszont mozgásérzékelőként működni. Készenlétben hagyva bekapcsol a kamera, ha megadott szintű mozgást észlel és felveszi videóra. Van benne arckövetés, ami annyit tesz, hogy ráközelít az arcra és mindig a képnek azt a részét mutatja, amelyiken az arc is látszik. Elsőre érdekes, aztán zavaró ez a digitális, ráközelítős követés.

ManyCam

Link: http://manycam.com/

Ez egy ingyen letölthető Windowsos alkalmazás, de van Macintoshra elérhető verziója is. Sok effektet tud és virtuális kameraként is funkcionál. Azaz, az általa előállított feldolgozott videót tovább lehet sugározni úgy, hogy kiválasztjuk a "ManyCam Virtual Webcam" nevű kamerát a beállításokban.

Vízjelet tesz a képre, de ezzel együtt is teljesen jó alkalmazás. Az eddig felsorolt elemekhez képest több kameraképpel is tud dolgozni, bár nem sikerült őket egy képre ráillesztenem. Mindig egyet lehet "Live"-ként megjelölni, amit a virtuális kamera is megjelenítene.

Az ingyenes verzióban maximum két kamera képét tudja kezelni. De a képernyőt is meg tudja osztani, vagy csak egy kiválasztott ablakot, illetve egy konkrét területet. Az ezután bemutatott WebcamMaxhoz képest a számítógépre csatlakoztatott több kijelzőt külön tudja kezelni. De egyben is képes a kiterjesztett képernyőt használni. Videókat tud tovább sugározni akár youtuberól is, de IP kamerához is tud csatlakozni (az ingyenes verzióban csak néhány másodpercig).

Rajzolni is lehet a képre, vagy órát kitenni. Illetve a híradókban láthatóhoz hasonló látványos sávot is ki lehet tenni alulra, amiben a hír címe, és egyéb infók kitehetők. Áttűnéssel megjeleníthető és elrejthető.

Tehát az ingyenes verzió is sokat tud. Megvásárolva pedig ennél is többet, illetve eltűnik a vízjel. 14473 forint jelenleg a 4-es verzió. A 3-as verzióval már rendelkezők számára pedig 50% kedvezmény van, de általános, otthoni használatra, csevegéshez, mókázáshoz én nem vásárolnám meg.

WebcamMax

Link: http://www.webcammax.com/

A ManyCamhoz hasonló program hasonló effektekkel, hasonlóképpen képes virtuális kameraként üzemelni "WebcamMax Capture" néven. Szintén több kamerát is tud kezelni, viszont ezeket képes egy képre is rákeverni mozgatható, méretezhető kis ablakokban. Hiányossága számomra, hogy a kiterjesztett képernyőt csak egyben látja. Viszont a választott képernyő teljes területe kijelölhető manuálisan. Így ez a probléma áthidalható.

IP kamerához közvetlenül nem tud csatlakozni, viszont az IP Camera Adapter segítségével egy "MJPEG camera" nevű virtuális kamera hozható létre, amit pedig a WebcamMax is lát.

Két okból erről a programról külön bejegyzésben is írok. (Link a bejegyzésre: WebcamMax) Egy részt ez jött be a legjobban, hiszen gyakorlatilag minden összehozható rajta, ami eszembe jutott. Más részt a weblapon olvasható, hogy egy minimum 400 szavas bejegyzés írásáért egy nem inaktív, nem spammer oldalon, nem máshonnan összeollózva, 2 hónapig kint hagyva a főoldalon a bejegyzésre a linket, lehet kapni 1 év ingyen licencet. Nekem pedig még van is róla mondani valóm.

Egységben az erő

Külön-külön is jó egy-egy alkalmazás. De még érdekesebb, ha ezek képességeit egyesítjük. Mivel a ManyCam és a WebcamMax is tud virtuális kameraként működni, így a ManyCam effektjeit is fel lehet használni akár egy kis ablakban megosztott képpel a WebcamMaxban. Az IP Camera adapter hiányában (megvásárolt ManyCam esetén) a ManyCam csatlakozhat IP kamerához és annak a képe megosztható a WebcamMaxszal.

Ez már a bejegyzés elején "elvetemültként" említett használathoz közelít, mert normál esetben aligha van szükség ilyen összetett videofolyamra.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés

Új hozzászólás