Google Cardboard virtuális valóság VR Box szemüveggel

VR Box - használatban

A virtuális valóságról a filmek miatt valószínűleg arra gondol mindenki, hogy belép egy gépbe vagy felhúz egy sisakot, esetleg mindenféle drótokat erősít a fejére, amitől egy pillanat alatt egy másik világban találja magát, ahol minden hang, kép, illat és érintés olyan, mintha tényleg ott lennénk.

A Mátrix című filmet talán nem kell bemutatnom. Ott még nem tartunk, de egy picit azért belekóstolhatunk már a virtuális valóságba. Erről fogok írni a következőkben a "VR Box" szemüveg bemutatásán keresztül.

Bevezető

Ha azt mondom, gömbpanoráma vagy körpanoráma, talán ismerősebben cseng és el tudjátok képzelni, ahogy egy pontból minden irányba körbenéztek egy képen. Elég csak a Google Street View-t említenem. De a 3D-s játékok is természetesek már. Ha pedig átverjük magunkat azzal, hogy amit a monitoron néznénk, közvetlenül a szemünk elé vetítjük két különböző szögből, ráadásul a fej mozgatásával kiváltjuk az egér használatát, egész látványos tapasztalatban lehet részünk.

Akinek futja elég erős PC-re és egy drágább speciális szemüvegre, az beruházhat egy "Oculus Rift"-be. Akinek megfelelő Samsung telefonja van, kipróbálhatja a rokon "Samsung Gear"-t. A Google által kifejlesztett "CardBoard" viszont bármilyen modernebb Android telefonnal használható, aminek elég nagy és jó felbontású a kijelzője. A kartondobozból készült szemüveget pedig akár otthon barkácsolva, akár egy-kétezer forintért megvásárolva be lehet szerezni. Vannak persze komolyabb, műanyagból készült darabok is. Ilyen a "VR Box", amit novemberben rendeltem külföldről, az Aliexpress webáruházból.

VR Box

Ár

VR Box - gyűrött dobozban érkezett

A VR Box egy bluetooth kontrollerrel együtt mindössze 23,48 dollárba került, ami körülbelül 6500 forint. Egy akkori kuponakciót elcsípve pedig 19,1 dollár (5300 forint) volt. Itthon ezt 13 ezer forint körül láttam. A kiszállítás közel egy hónapig tartott, és olyan minőségű dobozban érkezett, mintha a postások unalmukban azzal fociztak volna. De nézzük, ezt leszámítva maga a termék megérte-e.

Felépítése

Pozitív tapasztalatok
VR Box - szétszedve
VR Box - felragasztható gumik
VR Box - használatban

A VR Box egy egyszerű, de mutatós kinézetű, műanyag szemüveg állítható lencsékkel, amik elé akár egy 6 colos kijelzőjű telefont is lehet rögzíteni. Márpedig néha alkalmazásoktól is függött, milyen távol állítsam a lencséket egymástól. Fejpánt is tartozik hozzá, hogy ne kelljen kézzel tartani. Az arc felé eső része párnázott és az orrnak is van egy külön kis hely. A doboz másik oldala teljesen zárt, de a kamerát használó alkalmazások miatt a borítás egy része lepattintható. Balról és jobbról pedig kis réseken fejhallgatót vagy adott esetben USB kábelt is bedughatunk a telefonba.

A telefont egy kihúzható sínbe kell helyezni és azzal együtt visszatolni. Egy rugós tartószerkezet szorítja le a mobilt felülről. Szemből pedig elég közel van a válaszfal, hogy az eszköz ne billenjen ki semmiképp sem. Habár jobbról és balról nem tartja semmi, így túl nagy szögben nem érdemes megdönteni, mert elmozdulhat. A készítők az oldalsó gombjokra is gondoltak, ezért a tartószerkezet keretére alul és felül összesen 3 gumit ragaszthatunk fel olyan helyre, hogy a telefon gombjaitól a sínt távol tartsa.

A szemüveghez járt egy bluetooth alapú vezérlőegység is. "gamepad" vagy "joystick", ha úgy tetszik. Össze lehet párosítani a telefonnal és így játszani, zenelejátszót vezérelni vagy csak a telefon menüjében navigálni függetlenül a virtuális szemüvegtől.

Negatív tapasztalatok. Az érem másik oldala

A nagy dobozhoz valóban nagy telefon is kell, különben elveszik a kép a 6 colon. A fejpántot két oldalt érdemes szorítani és felül lazábbra hagyni, különben felcsúszik és az eszköz súlya az orromat nyomja. Az orrnak hagyott mélyedés nagyon kicsi, ezért talán csak a pisze orrúakat nem zavarja. Hosszú távon kényelmetlen. A kamera előtt levehető borítás nehezen jár le. Már-már attól féltem, hogy letöröm. Egyébként pont ennyire van rögzítve a borítás többi része is. Viszont a kihúzható sínt eltávolítva jobban meghajlik a műanyag és könnyebben leszedhető.

VR Box - fél gumit tudtam csak felragasztani

Mivel felülről a sín rugós részének keskenyebb fele összesen 2,5 centi, és pont ezen a területen van a kikapcsoló és hangerő gombom is, alig 1 centi van egy gumit felragasztani, ezért egyet félbe kellett vágnom. Ráadásul nem is pont középre esik, ezért a hangerőgombokat picit időnként mégis eléri a sín. A gumi pedig nagyjából felére laposodott pár nap alatt. Ha a telefont beteszem a tokjába, akkor a gombokat nem tudja semmi sem elérni, de pont annyira lesz vastag tőle, hogy ha be is tudom tolni a telefont a szemüvegbe, kiszedni a fedlap eltávolítása nélkül már csak nagyon nehezen.

A bluetooth vezérlőről sok rosszat nem mondhatok. Pici, hasznos. Viszont nem minden program támogatja. Mivel pedig se a CardBoard v1-nél alkalmazott mágneskapcsoló, sem a v2 új gombja nincs a szemüvegen, ezek az alkalmazások nagyjából használhatatlanok vele.

Negatívum még, hogy nincs hivatalosan a szemüveghez QR kód a telefon konfigurálásához. Viszont viszonylag könnyen találtam egyet a www.hypergridbusiness.com/faq/vr-headset-qr-codes weboldalon.
Ezen kívül a Google-nek van egy profilgenerátora, ami jelenleg a következő oldalon érhető el: VIEWER PROFILE GENERATOR

Ide sorolnám még a tényt, hogy az orr körül és a szemek sarkában valamennyire beszűrődik a fény, sötétebb szobában érdemes kipróbálni, vagy valamivel takarni.

Képminőség

Ahogy említettem, 6 colos telefont is be lehet tenni. Az én 5 colos telefonom így kissé elveszik benne és a látható képernyő körül a telefon kerete, illetve a szemüveg hátlapja igen zavaró és elrontja a "mintha ott lennék" érzést. Mintha egy kis ablakon néznék keresztül. Főleg, ha a kép is világos.

FULL HD felbontás minimum kell hozzá, de figyelembe kell venni a pixelsűrűséget is. Azaz hiába FULL HD egy kijelző, ha hozzá nagyon nagy képátló tartozik, így ugyanannyi képpont nagyobb területen rosszabb minőséget adhat.

Egy Sony Xperia Z2a telefonnal teszteltem FULL HD felbontással 5 colon és vannak olyan játékok, alkalmazások, panoráma képek, videók, amikkel egész jól működik. Más esetekben érezni, hogy ennél is jobb felbontásra lenne szükség. Arról nem beszélve, hogy hiába a FULL HD felbontás, mert a telefon kijelzője két részre lesz osztva. És csak fél szélesség, vagy annyi sem áll rendelkezésre egy kép kijelzéséhez. Hol jobban, hol kevésbé zavaró a pixelek látványa, viszont nem egy, hanem két képről beszélünk ugye, amiből agyunk állít össze egyet, ami enyhíti a képpontok problémáját, hiszen a két kép nem pontról-pontra egymást fedve fog összeállni.

Egy jó videofelvételen vagy fotón alig észrevehető a viszonylag közeli arcoknál, tárgyaknál. Hasonlóan egy sima, egyszínű, mintázatlan felületen szinte csak akkor tűnik fel, ha nagyon figyelem. Ahol már több részletre lenne szükség, ott előjönnek a problémák. Így az apróbb szövegeknél, távoli arcoknál vagy egyes részletgazdagabb grafikájú játékoknál. Viszont egy háromnegyed órás, 720x404 felbontású filmet végig tudtam nézni kisebb szünetekkel anélkül, hogy nagyon zavaró lett volna a képminőség. Persze, ha összehasonlítom saját magával a monitoron nézve, már látványosabb az eltérés. Ugyanakkor az sem mindegy, milyen virtuális mozit választ az ember. Van, ami jobban torzít, van, ami szebb képet ad.

Fókusz

A lencsék előre-hátra mozgatásával állítható a fókusz, ám a szemhez legközelebbi állásban tűnt a legélesebbnek. A lencsék jobbra és balra is mozgathatók egyenként, hogy igazodjanak a szemtávolsághoz. Itt is a két szélső állás tűnt a legjobbnak. Esetleg egy nagyon picit beljebb tudtam tolni és kevésbé látszott a lencsék kerete középen, viszont jobban fájt a szemem tőle. És ezzel is el lehet érni, hogy homályosabb legyen a kép.

Játék közben a fókuszt nem úgy kell elképzelni, mint egy távcsőnél, ahogy tekergetjük a lencséket és élesedik a kép. A két szemnek két különböző kép van megjelenítve. és attól függően, hogy a képeken hova nézünk, egy pont élesnek tűnik, de egy térben mögötte levő tárgyból már kettőt látunk a háttérben homályosan vagy jobb esetben csak homályosan. Azért nem mindig olyan durva az eltérés.

Hatása a szemekre

Először furcsa. Meg kell szokni, hogy kicsit más szabályok vannak és el kell hinni, hogy tényleg egy teret látunk, akkor is, ha nem így van. Akkor be fog állni a képélesség, a szemek alkalmazkodnak. Arra viszont figyelni kell, hogy a lencsék ne legyenek elállítva. Akár minden használat előtt érdemes ellenőrizni, máskülönben úgymond összeakadnak a szemek, fárasztó és a szemüveg levétele után is nehéz lesz bármire ránézni. Esetleg szédülés is előfordulhat. Nálam ezek nem jelentkeztek erősen. Főleg a sokadik használat után, de azért megtapasztaltam kicsit mindet. Utóbbit főleg egy rosszul megírt játéknál.

Időnként mindenképp érdemes szünetet tartani akár egy film nézése közben is úgy negyed óránként. Vagy gyakrabban eleinte. Ha kiderül, hogy jól bírjuk, akkor akár valamivel ritkábban. De a szemüveg sem olyan kényelmes és nem is hiszem, hogy hosszú távon kellene két ilyen lencsén keresztül nézni bármit egyhuzamban.

Teljesítmény

Bár ez nem a szemüveggel, hanem a telefonnal kapcsolatos, de szót érdemel.

Az Xperia Z2a nem egy gyenge telefon a maga 4 magos CPU-jával és 3GB RAM-mal ezért eddig viszonylag kevés olyan alkalmazás volt, ami nagyon akadozott volna, de volt rá példa. Minél interaktívabb egy program, minél több dolga van a telefonnak, annál jobban melegszik is. És bizony nem egyszer elértem azt a szintet, hogy a telefon hátlapja elszíneződött, mintha párás lenne és az előlap is szinte égetően meleg volt. Ehhez elég negyed óra is akár egy komolyabb és talán nem is jól optimalizált programnál. Néha már a szememen is érzem a hősugárzást. A telefonban viszont elvileg van egy túlmelegedés elleni védelem, ami jelez, ha gond van. Eddig még nem jelzett. Legalábbis a szemüveg használata közben.

Oculus Rift telefonról

Elvileg arra is van lehetőség, hogy a számítógépen egy Oculus Rift programot indítsunk és annak képét és vezérlését egy nagysebességű WIFI-n vagy USB kapcsolaton keresztül a telefonnak adjuk át.

Ehhez rendszerint a PC-re kell telepíteni egy szervert, ami továbbítja a telefonnak a képet és fogadja a fejmozgatás hatására küldött jeleket. A telefonon pedig egy ahhoz tartozó kliens program fogadja a képet és küldi a koordinátákat.

Intugame

Weblap: http://intugame.com/

Az intugame nagyon könnyen beüzemelhető volt. Teljes képernyőképet küld át, így a teljes képernyős játékokra jó lehet. De a szemüveghez nem találtam benne előre beállított profilt a legjobb megjelenítéshez. Van viszont "custom" profil, ahol állíthatók manuálisan a paraméterek. De sehogy nem volt hajlandó meg is jegyezni. Csak addig éltek a beállítások, amíg a beállító ablak is nyitva volt.

Érdekes opció benne a 360 fokos youtube videók nézegetése, amit összesen egyszer sikerült majdnem működésre bírnom. Azaz az egér kurzor mozgatása helyett a videóban lehet mozogni. Viszont első próbálkozásomkor csak akkor tette, ha leállítottam a videót. Második próbálkozásomra már akkor sem.

Trinus VR

Weblap: http://trinusvr.com/

Egy sokkal bonyolultabbnak tűnő és sokkal rosszabb felületű megoldás. Viszont képes a kiválasztott ablakot streamelni, ezért ablakos játékoknál is jó lehetne, ha be lehetne állítani rendesen. Nekem nem sikerült. Ez persze lehet az én hibám.

Splashtop

Weblap: http://www.splashtop.com/personal

Igazából a splashtop egy távoli asztal alkalmazás, de elsőre tetszett, mert nagyon gyors. És az egérrel irányítható játékokhoz akár lehetne is használni. Kapcsolódáskor lehet felbontást választani. Akár a PC eredetiét vagy kisebbet. Ha több monitor van a PC-re dugva, a telefonon bármikor lehet váltani a kettő között és még fel is tudja venni a képernyőt videóra.

Van viszont egy olyan lehetőség is benne, hogy a telefon csatlakozásakor a PC képernyőjét sötétítse el. Ehhez viszont telepíteni kell egy gombnyomással egy drivert. Az viszont valahogy le is cserélte az eredetit és többet nem tudtam a képernyő fényerejét sehogy sem állítani. Csak a letelepítés segített.

Játékok, alkalmazások

A Google Play áruházban lehet programokat letölteni

Több programot is kipróbáltam. Köztük olyanokat is, amiknek nagyon jó értékelése volt, de én nem tudtam vele mit kezdeni. Előfordulhat, hogy hasonló célra több különböző program is van és mind másban jeleskedik, míg bizonyos tekintetben gyengék, nehezen kezelhetők.

Részletesen majd egy következő bejegyzésben írok róluk, de röviden azért összefoglalom a tapasztalatokat.

Számomra a legjobb VR mozi fej-fej mellett az "AAA VR Cinema" és a "CMoar VR Cinema", mivel az első adta számomra a legjobb minőségű képet, a második pedig a legélethűbb moziélményt. Ráadásul nagyjából bármit letud játszani. A CMoar mozi fizetős, de az AAA egy jó ingyenes alternatíva.

Természetesen kipróbáltam hullámvasutakat is. Ezek közül a "CMoar Roller Coaster"-t emelném ki, mert bár egyik hullámvasút sem volt olyan élmény, mint ahogy a promo videókban az emberek tátott szájjal ámuldoznak, de a CMoar-féle hullámvasút egy látványos utazásra vitt hegyekkel, alagutakkal és sárkányokkal. Ez viszont fizetős, így aki ingyeneset próbálna elsőként, annak tudom javasolni a Blockbuster VR-t, ami egy rövidebb, de ingyeneshez képest szintén látványos hullámvasút. A Fibrum nevű fejlesztőtől "VR Roller Coaster attraction" is egy lehetőség, de nem ad semmi pluszt és nekem gyakran ugrált el a kép.

Tudom még javasolni az Orbulus, for Cardboard VR-t a VRCraftWorks Ltd-től és a "Caribbean VR"-t a gömbpanorámákhoz. Utóbbinak különösen szép képe volt.

Tudnám még sorolni, de végül egyelőre csak azt az alkalmazást ajánlom figyelmetekbe, ami engem meggyőzött arról, hogy ezzel a szemüveggel is lehet találni olyan virtuális valóság élményeket, ami lenyűgöz, és fel sem tűnik, hogy mekkora képernyőt is nézek tulajdonképpen. Ez pedig az "A TIME IN SPACE VR CARDBOARD"

A virtuális valóság és szemüveg értékelése

Bár nekem eddig csak a Google Cardboardhoz volt szerencsém és csak a VR Box-ot próbáltam ki, de nagyjából biztos vagyok benne, hogy ennél a szemüvegnél jobbat is találhattam volna a telefonomhoz és minden bizonnyal a telefon+Google Cardboard technológia sem ad olyan élményt, mint egy erős PC+Oculus Rift. Viszont jó bevezető a virtuális valóságba és ahhoz már van elég fantáziám, hogy elképzeljem, hova fejlődhet még, ha van rá igény.

Gondoljunk csak az évekkel ezelőtti számítógépes játékokra, ahol egy kétdimenziós felületen mozogtak a pár pixeles figurák, majd következő lépésként háromdimenzióssá fejlődtek. A Google Cardboarddal elérhető virtuális valóságot is egy ilyen lépésként látom, ami ha azt nézzük, hogy az egyre élethűbb játékokban egyre könnyebb elveszni és elveszíteni a valódi valóság iránti igényt, nem éppen pozitív. Másrészt viszont olyan élményeket is nyújthat, amit a valóság még nem, vagy nem mindenkinek. Egy néhány perces virtuális űrséta számomra még nyugtatóan is hat. Vagy éppen inspirálhat arra, hogy egy nap személyesen is megnézzek valamit. Hiába állok egy virtuális vízesés alatt hallgatva a vízcsobogást, vagy hiába ülök fel egy virtuális hullámvasútra, számtalan körülmény hiányzik, amitől az valóságos lesz.

Mégis, hogy válaszoljak a bejegyzés elején felvetett kérdésre, hogy megérte-e az árát: igen. Bár igazán akkor tudnék erre válaszolni, ha próbáltam volna már olcsóbb alternatívákat is, de minden hibája ellenére ez egy jól használható virtuális valóság szemüveg. Talán nagyobb telefonnal jobb lenne, de van alkalmazás, aminél kevésbé számít. Erős anyagból van szemhez igazítható lencsékkel és kontrollerrel. Az pedig, hogy nem olyan kényelmes, talán épp megóv attól, hogy többet használjam a kelleténél. Ráadásul születhetett belőle egy blogbejegyzés, hogy mások ne vakon induljanak a vásárlásnak.

Ha kíváncsiak vagytok még valamire, hozzászólásban lehet jelezni. Egy videóval búcsúzom, ahol bár beszélni nem fogok, de pár említett programot bemutatok használat közben. A hangminőségért mindenkitől elnézést kérek. Sajnos ez így sikerült.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés

Hozzászólások

Anonymous képe

Nekem nem mozog a kép ha a fejem forgatom. Kell valamit a telefonon beállitani előtte?

Rimelek képe

A telefonban kell, hogy legyen gyroscope. Ha nem mozog a kép, vagy nincs ilyen benne, vagy nem működik jól. Mostanában az enyém sem tökéletes.

Anonymous képe

Szia! Beruháztam én is egy ilyen eszközre. A 360fokos képek,és a googlecardboard alkalmazás működik is, igaz totálra ki és be húzva a lencséket, sima filmek is nagy élménnyel nézhetők. DE a direkt vr filmeket,sehogyse tudom megnézni. Stereo 3d,sbs video,360° stb videok teljesen nézhetetlenek. v a lencse állitjatosága v a felcseélt kép a gond,de ,igazi, vr tartalmat nemtudok nézni. Ha tudnál alap kiindulási pontot írni,vagy linket dobni amin utánajárhatok melyik filmet hogy ,kell nézni, megköszönném(vr theater app, var`s video player). Főleg filmnézésre szeretném használni a vr boxot.

Rimelek képe

Szia. Ha direkt VR film alatt arra gondolsz, hogy eleve két képet mutat, akkor az SBS-t azaz Side By Side-ot kell választani. Ha azt érted alatta, hogy 360 fokban körbe tudsz fordulni, akkor a 360 fokosat. De ezek nem biztos, hogy jó minőségűek. Én is csak filmnézésre használtam, de csak hagyományos filmekkel próbálkoztam.

Anonymous képe

Helo. Segítség kellene. Rendeltem egy vr box 2.0-t,viszont nem nagyon mozog vagy lassan,pl egy alkalmazás vagy 360 as video. Van ennek valami beállítása vagy alkalmazás függő???
Telefonom:Doogee F5
Választ előre is köszönöm.

Rimelek képe

Üdv. Van beállítás, de az nem nagyon befolyásolja a mozgást, csak a képélességet és képkorrekciót. Ezt lehet beállítani általában QR kódokkal. Ha csak lassú, akkor az lehet a telefon hibája. Időnként nekem is újra kellett indítanom a telefont, mert valami "beragadt" és akkor elkezdett nem jól működni a VR. Illetve mostanában, ha be van dugva vezetékes füles, akkor ugrál a kép. Utánaolvastam és sokan írták ezt a hibát.

Anonymous képe

Szia!
Én is vettem egy VR box-ot az Ali-ról! Több gondom is van vele, illetve lehet hogy a szintén ott vásárolt Doogeee F5 telefonommal, 5.1-es android. 8 magos porci és full HD 5,5 inch kijelző
1. A VR Boxon nincs QR kód (sehol nem találom)
2. A fejmozgatásra nem csinál semmit sem 360-as, sem a 180-as filmekkel (gyroscope működik a telefonon)
3. A hozzá kapott konozol tökéletesen jó arra, hogy a telefon hangerejét változtassam, de sem navigálásra sem filmnézésre nem tudom használni

Kérlek segíts, mert nagyon csalódott vagyok! Jó lenne valami app, beállítás vagy bármi, ami segítene a problémámon (VaR'S VR video playert már próbáltam nem segít...)

Köszi!

Maro

Rimelek képe

Szia. Ennyire sajnos nincs tapasztalatom. Egyedül a gyroscope-pal volt gondom. Egyes appoknál olyan is van, hogy fixálni lehet a poziciót. De egy 360-as filmnél nem hiszem, hogy ilyen működne az appban.

Anonymous képe

Szia nekem is gond volt F5 allat víííáározni. Sajnos annak a telefonak egyéb hibái is akadnak. Egy jó tanács add el a pitsába. N3k3m a Doogee F5 csak a problémám volt. Hol melegedet mint az állat hol nem ment a gyroscope mint a te esetedben. Ujjonan vettem 65 ezer magyar pénzért. És Ttönkre is ment 3 HÉT UTÁN! Azota egy xiaomi m4c vel tolom és semmi problémám (30 ezer volt használtan) És csak, hogy szemléltesem a doogeet unreal engine 3 techdemo full grafon teljes részleteségben tolva FHD ba olyan 25 fps. Xiaomi stabilan tartja a 60 fps-t. Ja -és most van ocson auchenbe trust márkáju vr joystick 4500 forintért!!!!!!!!!! Tutti vétel.

Anonymous képe

Szia. Én is most tervezek venni egy ilyen készüléket. Mit gondolsz egy LG G4 telefonhoz jó választás lehet? (felbontásilag stb)

Rimelek képe

Szia. Igen, az LG G4 elég jónak tűnik. Jó a felbontása, a kijelzőmérete is. De nagyobb kijelzővel is jobb a felbontása, mint az enyémnek (Xperia z2a). Szóval ezzel nem lesz gondod szerintem. Arra figyelj csak tényleg, hogy akkora méretre készített szemüveget vegyél, amekkora a telefonod. Ha nagyobbat veszel, mint én tettem, zavaró lehet a sötét keret a kép körül. És ha sokat szeretnéd használni, akkor plusz SD kártyán is gondolkozz a telefonhoz. Talán jobb, ha gyors is (bár annyi írás olvasás általában nincs használat közben, kivéve, ha felvételt készítesz közben a képernyőről). Itt találsz infót a sebességekről és jelölésekről: https://www.sdcard.org/developers/overview/speed_class/

Anonymous képe

Szia.
Hogy érted hogy méretre készítet szemüveget vegyek?
Én őt néztem ki:http://mobil-telefon.vatera.hu/mobiltelefon_tartozek/egyeb_mobiltelefon_...

Ő nem jó?

Rimelek képe

Úgy értem, hogy 5.5 colos a telefon. Ha találsz olyan szemüveget, ami szintén 5.5 colosig jó, akkor pont passzolni fog a szemüveg a telefonhoz. Amit kinéztél, 6 colosig jó. Persze kisebb lesz a különbség, mint nálam volt az 5.2 és a 6 col között, de ha egyezik a méret, az a legjobb. Mármint akkor, ha nem is akarod 6 colos telefonnal is használni majd. De ha nem találsz kisebb szemüveget vagy gyengébbek, vagy drágábbak, akkor persze ez is jó.

Anonymous képe

Hát én pont 5,5 colosat nem találtam.

Találtam viszont másfajtát. Nem tudom az előbbiehez képest mi lehet a különbség?

http://www.jofogas.hu/budapest/VR_Pro_virtualis_valosag_szemuveg__VR_Box...

Rimelek képe

Ennyire nem tudom, hogy ez mennyire jó, mivel csak egy fajtához volt szerencsém. De azt tudom elmondani, mire érdemes rákérdezni, utánanézni még. Például, hogy mi tartja meg a szemüvegben a telefont. Mert valamelyikben ugye be kell fogni valami rugóval. Aminél nem mindegy, hol vannak a telefonod gombjai. Én ezzel is pórul jártam kicsit, mert pont olyan sűrün volt két gomb, hogy meg kellett vágnom a gumit, amit a gombok távoltartsára kell az oldalára tenni. De nem volt túl biztos megoldás. Valahol meg tapadókorongok vannak. Valószínűleg egy idő után azok is elengednek, főleg, ha nem egyenes a telefonod hátlapja.

Anonymous képe

Mi a különbség a VR BOX VR-X2 3D szemüveg és a ConCorde VR BOX V 2.0 között? Jelent-e valamit a 2.0. Sajnos én nem értek hozzá, ajándéknak szánnám. Köszönöm a segítséget.

Rimelek képe

Ha emlékeim nem csalnak, akkor a 2.0-nál nem mágnesgomb van, amit csak az azt érzékelő telefonokkal lehet használni, hanem a gombnyomáskor gyakorlatilag "megérinti" a kijelzőt a szemüveg. Illetve valami van a lencsetorzítással kapcsolatban, hogy a 2-esnél javítottak rajta. De már nekem is utána kellene jobban néznem. Youtub-on lehet találni összehasonlító videókat is. Bár ezek általában a kartonból készült szemüvegeket hasonlítják össze. Sajnos sok olyan alkalmazás volt, mikor próbálgattam a cardboard-ot, ami nem támogata a kontrollert. Ilyenkor praktikus lehet, ha tud a szemüveg valami gombbal is "tapogatni". Lehet én is 2.0-t néznék, de nem biztos, hogy ez annyit számít.

Anonymous képe

Üdv ! Egy olyank kérdésem lenne hogy 3D filmeket lehet vele nézni és vissza adja azt az élmény vagy hasonlot mint a mozikba ?

Rimelek képe

Megmondom őszintén, igazi 3D filmet nem néztem rajta. De végül is az a szemüveg lényege, hogy vele a játék és minden a lehető legélethűbb, 3D hatűsú legyen. Így film is lehet ilyen, ha direkt úgy készítik el. Viszont leginkább azzal érik el a 3D hatást, hogy a két szemnek két különböző képet mutatnak. Nem tudom, hogy másféle 3D filmmel mit kezd a szemüveg.

Anonymous képe

Még lenne egy olyan kérdésem hogy összekötöm a telefont a géppel be is jön rajta a játék de nem mozog játék a vr szemüvegben próbáltam a farming simulátorral meg az euro fishingel de nem lett jó csak ugy mozgott ahogy a bilentyüzettel mozogtam !

Rimelek képe

Tegnap ezt kicsit másképp, a másik VR cikknél kérdezted. Ahol erre a cikkre utaltam. Ebben is az "Oculus Rift telefonról" fejezetre. Most sem tudok okosabbat írni. Azokkal az alkalmazásokkal lehet próbálkozni. Másik válaszomra link:

http://rimelek.hu/comment/2757#comment-2757

Anonymous képe

Szia! Szeretnék segítséget kérni, én egy olyan VR szemüveget vettem, ami már számítógéphez köthető, nem telefonnal működik. Mindent a leírás alapján csináltunk, de nem jeleníti meg a számítógép monitorját a szemüveg kijelzőjén. Nem tudom, hogy külön programot is le kell tölteni esetleg hozzá, hogy működjön? Elvileg nem, mert nem írta sehol. Köszönöm a segítséget.

Rimelek képe

Szia. Ha azt is megosztod velem, milyen szemüvege vettél, akkor lehet, hogy hozzá tudok szólni :) De mivel nekem olyanom sosem volt, ez így sem biztos. Én az Oculus-ról olvasgattam leginkább korábban. Ahhoz kellett a PC-re program, mivel azon keresztül kellett a játékokat is telepíteni. Persze, mivel szemüvegem nem volt hozzá, én csak a telefonra küldtem a pc kijelzőjét. nem volt az igazi.

Anonymous képe

Szia! Ezt a szemüveget vettem:
"2016 Új All-in-One 3D szemüveg turality Virtuális Bluetooth 4.0 Wifi HDMI 1080P Szemüveg, 90 ° látószög "
Méghozzá innen:
https://www.tinydeal.com/es/2016-new-all-in-one-immersive-vr-headset-3d-...
De a számítógép csatlakozásnál álltunk meg. Elvileg nem kell hozzá programot letölteni, de így meg nem működik. Letöltöttem a trinusvr-t, de nem igazán értem, mit kell tennem, mert az is csak a telefonos verziónál segítség, nem ennél. Köszönöm!

Rimelek képe

Az oldalon, amit linkeltél, a Q&A fülön azt írják, ezzel a szemüveggel internetre csatlakozva lehet játszani vagy filmet nézni. Gondolom, Google Play-en keresztül, mert a szemüvegben egy Android alapú oprendszer működik. Azt is írja, hogy PC-re is tud csatlakozni, de ott maximum képeket lehet vele nézegetni (és gondolom videót nézni, de valószínű, ehhez kell a trinus vagy egyéb app). Idézem:

"Hi, dear friend, thanks for your inquiry. Yes, this glass can connect to Internet, and you need connect it with Internet to watch movie or play game. This glass also can connect with PC, but only to watch picture or something, no game support on PC."

Sajnos a szemüveg leírásából számomra sem lett világos, hogyan kapcsolódna a PC-re. Ha android van benne, nem kizárt, hogy lehet arra is telepíteni trinust. Bár lehet, én a helyükben nem engednék akármit. Sajnos, így sokkal többet nem tudok segíteni. Esetleg youtube-on érdemes lehet keresni a szemüvegre, hátha valaki készített oktatóvideót a PC-re csatlakozásról.

Anonymous képe

Nagyon köszönöm a segítséget! És boldog karácsonyt:)

Anonymous képe

Szia! Asztali szamitogeppel hogyan lehet hasznalni? Nekem a webshopos diszpecser azt mondta, elegendo egy alkalmazast letolteni a gepre es kesz. Ajandekba vettem, de ugy tunik, ez megsem volt jo otlet... :/

Rimelek képe

Szia. Neked is csak azt tudom javasolni, mint az előtted kérdezőnek, hogy ebben a cikkben az "Oculus Rift telefonról" fejezetben írtam pár alkalmazásról. De azok nem voltak tökéletesek. Nem tudom, milyen szemüveget vettél. Attól is függhet. Talán eleve olyan, ami pc-re köthető. Viszont ezek a fránya diszpécserek elárulhatnák ilyenkor azt is, mi az az alkalmazás, amivel szerintük "letöltöm és kész" módszerrel lehet PC-vel összekötni a szemüveget. :) Nekem hosszas kutatás és konfigurálás után is csak azt sikerült elérnem, hogy a képernyőm megosztottam a telefonnal, de torz volt vagy borzasztó lassú. Így feladtam.

Anonymous képe

nekem csak egy ilyen távirányító-contoller kellene...

Rimelek képe

Azt is lehet külön kapni. Akkor még válogatni is lehet, hogy melyik tetszik. Különböző alakúak vannak. Az áruk is más persze.Aliexpress-en, ahol a szemüveget vettem, találsz azt is, csak onnan sok türelem kell, mire megérkezik. Nem vagyok képben már az árakkal, hogy érdemes-e külföldről rendelni, vagy itthon is vannak hasonlóak.

Anonymous képe

Kaptam GOCLEVER VR ELYSIUM PLUS nevű vr szemüveget de a távirányítója nem kapcsolódik a telefonomhoz (zte blade A512) ami android 6.0.1 verzióval rendelkezik. Ezt írja ki ha a párosítani akarom őket: A párosítás sikertelen volt a(z) Gameplayer eszközzel hibás PIN kód vagy jelszó miatt.
Mit tegyek?/mit lehet tenni?

Rimelek képe

Nem tudom. Elvileg nem kellene pin kódot kérjen, hiszen hogyan is adnád meg. A távirányítónak lehet tudni a típusát? Az enyém úgy működött, hogy bekapcsoltam, a telefon felismerte, kiválasztottam a bluetooth eszközöknél, majd csatlakozott is. Csak valamiért külső billentyűzetnek gondolta, ezért folyton felajánlotta, hogy válasszak billentyűzet módot az eszközhöz.

Anonymous képe

http://goclever.com/hu/goclever-glasses-elysium-vr-plus-pilot
Ez a link de nem tudom. Közben sikerült a pin kódot kitalálni:0000 de nem tudom az ' okos'' telefonon be írni!
Egy régi LG nyomógombos telefonon sikerült még pedig úgy hogy azon tudtam írni de sajnos ezen a telefonon nem tudok írni És nem is ad lehetőséget rá.

Rimelek képe

hogyhogy nem tudsz írni a telefonon? hogy kéri be a pin kódot, ha nem engedi beírni?

Anonymous képe

Igen nem adja fel a billentyűzetet és nincs is ott semmi hely ahová be engedné írni, próbáltam egy Samsung galaxy mini-vel is meg valami kínai neveznincs telefonnal de azokkall sem engedte!

Zoli képe

Szia!
Karácsonyra kaptam egy ilyen vr szemüveget: http://www.shinecon.com/vr-glasses/vr-glasses-for-mobile-phone/vr-shinec...
Töltöttem le sokféle játékot Honor 8 készülékemre, de szinte mindegyiknél azt tapasztaltam, hogy ugrál a kép.
Van ötleted mi lehet a baj? Előre is köszönöm a választ!

Rimelek képe

Szia! Nem tudom pontosan mi okozhatja, de egy idő után nekem is feltűnt, hogy nem stabil a kép. Nézőpontot vált és tekergethetem a fejem össze-vissza. Én jobban megpiszkáltam a telefonom szoftverét, ami nem sikerült, ezért annak tulajdonítottam a hibát, de lehet, hogy az Android valamelyik frissítése okozta.

Korábban is előfordult, hogy időnként megbolondult a telefon. Van ugyanis a "gyroscope", ami érzékelné a telefon forgatását és ehhez van egy teszt alkalmazás a telefonban a beállításokon belül a "Telefonról" menüpontban. "Diagnosztika". Ott lehet tesztelni a gyroscope-ot is többek között labirintus játékkal. Ilyenkor az se volt hajlandó működni rendesen. Ki kellett kapcsolnom a telefont és visszakapcsolni. Az egy darabig segített rajta akkor. Esetleg te is megpróbálhatod ezt, de ha nem válik be, nincs jobb ötletem. Én egy ideje már nem használom a szemüveget. De maga a szemüveg jó, neked is a telefon okozhatja a hibát.