Javasolt telepítési sorrend webfejlesztő tesztkörnyezet összeállításánál

Vannak bizonyos függőségek egy-egy szoftver telepítésénél. Valamint első alkalommal a megértést is segíti a fokozatos haladás a kisebbtől a teljesebb rendszer felé. Ha gyakorlatot szerzünk egy komponens használatában és beállításában, egyszerűbb a továbbiakkal boldogulni, amik azon ismeretekre épülnek. Van egy általam preferált sorrend, amit nem is tartok magamban.

A cél

A cél eléréséhez a leghatékonyabb út, ha ismerjük a célt.

Azt gondolom, hogy a tanulás közben hasznos, ha az embernek van lehetősége rálátni a célra és megérteni, hogy mit, miért kell megtanulnia. Így nem "csak mert" tanulja, hanem mert el akarja érni a célt. Valamit, amit el is tud fogadni célként.

Ezen elv szerint én is a céllal kezdeném. Ez pedig egy olyan webfejlesztői környezet kialakítása tesztelés céljából, ahol vígan és dalolva bármilyen PHP verzióval vagy akár Apache, esetleg MySQL verzióval tudunk tesztelni egy programot.

Nem okoz gondot az sem, ha virtuális domaineket kell gyártani és teljes kontrollal rendelkezünk egy virtuális hálózat felett. Mindeközben a mindennapokban használt rendszerünk - legyen az Windows vagy Linux - szinte érintetlen marad. A tesztkörnyezet pedig hordozhatóvá válik.

Ehhez viszont meg kell szerezni a hozzá szükséges tudást. Azt lépésről lépésre magunkévá tenni, hogy folyamatos sikerélmények közepette kisebb lépésekben, a célt végig szem előtt tartva el is érjük azt.

Függőségek

A cél már tiszta. Lássuk tehát a céltól visszafelé a lépéseket.

Az ember elsősorban dolgozni szeretne. Választ egy IDE-t, és feltölti a készített programot. Teszteli. De hogy tölti fel? Hova tölti fel? SSH-val, FTP-vel, megosztott mappába?

Szeretnénk rögtön domaineket használni, mert jobb, mint IP címet megjegyezni. Ráadásul az élesben működő weboldal is jó eséllyel nem almappába kerül. A legrugalmasabb megoldás a névszerver beüzemelése. Ez viszont komolyabb tudást is igényel, így kezdetben megelégedhetünk az IP-domain párok felsorolásával is ( hosts fájl ).

Akár névszerver, akár hosts fájl, a webszervernek ismernie kell a domaineket és tudnia kell, hol keresse a gyökérkönyvtárat. Ehhez meg kell ismerkedni a virtuális hosztok beállításával. Valamint a több PHP verzió használatának is előfeltétele ennek ismerete.

Könnyen beszélünk a több php verzióról, de még egyet sem telepítettünk. Előbb ezen kell túl lenni.

A PHP telepítésekor a MySQL támogatásról gondoskodni kell. Tehát előbb a MySQL-t célszerű telepíteni. Habár a mysql szerver létezése nem feltétel a PHP telepítéséhez, az adatbázist PHP nélkül is használhatjuk. És a PHP telepítése után valószínűleg már a mysql-t is szeretnénk igénybe venni.

Nincs Apache virtuális hoszt Apache nélkül. És általában a PHP-t sem parancssorból használjuk. Tehát kell előbb egy Apache szerver.

Valójában több Apache szerver verziót szeretnénk tesztelni. Ráadásul azonos porton. Ehhez viszont két különböző IP-n kell figyelnie a két Apache-nak. Ez pedig már hálózati beállítás téma. És egyébként is hasznos tudni webszerver nélkül is.

Hálózati beállítás, de min? Kell egy operációs rendszer. Ez lesz a Debian 6 linux.

Operációs rendszer, de min? Kell egy gép. És ez lesz a VirtualBox-ba telepített virtuális gép. Hogy miért pont virtuális gép, az a következő cikkek témája lesz. De a lényeg, hogy gyakorlásnál és a hordozhatóság kedvéért ez a legpraktikusabb.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés