Debian 6 telepítése VirtualBox 4.2-ben

Habár közeleg a Debian 7, érkezéséig még várni kell. Én viszont itt és most a Debian 6 telepítését mutatom be VirtualBox-ban létrehozott virtuális gépre. Néhány esettől eltekintve ez nem különbözik bármely gépre való telepítéstől.

A középpontban a 64 bites Debian 6 áll majd grafikus felület nélkül, amin kialakíthatunk majd egy tesztelésre szolgáló, házi webszervert. Néhol azonban kitérek alternatívákra is.

Beszerzés

Először is le kell tölteni a telepítő cd-t a Debian weboldaláról: http://www.debian.org/CD/

Van itt mindenféle verzió. Én a netinst CD-t javaslom, ami kicsi, és telepítés közben tölti le a további, szükséges programokat. Lehet persze a nagyobb méretű telepítő cd-t választani, ha valaki internetkapcsolat nélkül telepítene, de feltételezem, ez a ritkábbik eset.

Torrent vagy HTTP

Lehet választani, hogy torrenten keresztül töltjük le, vagy azonnal HTTP-n a cd kép fájlt. Ezt is mindenki döntse el maga. Minden esetre én a HTTP-t választom mindig ennél a kis lemezképnél. Lassú internetkapcsolattal viszont biztonságosabb a torrent.

32 vagy 64

Lehet választani különböző architektúrák között. A speciális esetekkel nem foglalkozom most. A valódi kérdés, hogy 32 vagy 64 bites kell-e. A virtuális gép készítésekor gyakorlatilag eldöntöttük, melyiket választjuk. Én a 64 bitest választottam, így a telepítő CD-ből is azt töltöttem le (amd64).

Telepítő indítása

Most jön csak az igazi móka. Köszönhetően annak, hogy virtuális gépre telepítünk, nem kell kiírni a telepítőt CD-re. A VirtualBox-ban kell a letöltött képfájlt betölteni a virtuális cd meghajtóba.

 • Válasszuk ki egérrel a virtuális gépet, amire a Debiant telepítjük!
 • Kattintsunk a "Konfigurálás" menüre, majd ott a "Tároló" beállításait válasszuk!

Tároló beállítása

A fent látható ablakban a "Vezérlő: IDE" alatti "üres" feliratú cd meghajtóra kell kattintani. Akkor jobb oldalt már a virtuális CD meghajtó paraméterei lesznek láthatók.

Virtuális CD meghajtó paraméterei

Itt jobb szélen megint lesz egy CD ikon, amire kattintva a következőhöz hasonló menü tölt be:

Virtuális CD betöltése

Lehet választani fizikai meghajtókat is vagy más módon virtualizált CD meghajtót. Akkor az abba betöltött lemezt fogja látni a virtuális gépünk. Korábban már használt lemezképet is be lehet tölteni, de most a "Virtuális CD/DVD választása..." opciót kell választani és betallózni a letöltött netinst ( vagy másik ) képfájlt. Az előkészülettel végeztünk. Kattintsunk az OK gombra a főablakhoz való visszatéréshez! A nagy zöld "Start" gombra kattintva indítsuk el a gépet, ami már a virtuális meghajtóba töltött telepítőt fogja elindítani.

Telepítés

Telepítő első képernyője

Az első képernyőn ki kell választani a telepítés módját.

 • Install: Egyszerű felület egérhasználat nélkül. Gyorsan végigvezet a lépéseken. A haladó beállításokat itt automatikusan elvégzi.
 • Graphical Install: Telepítés grafikus felülettel. Hasonló az előzőhöz, de egér használható.
 • Advanced options: Haladók telepítője. Még több lehetőség közül lehet választani, amikkel jobban testre szabható a telepített Debian. A menüje:
  • Back: Vissza a főképernyőhöz.
  • Expert install: Többféle beállítás kézi elvégzése ( egérhasználat nélkül )
  • Resque mode: Már telepített rendszer javítása (egérhasználat nélkül)
  • Automated install: Mint a főképernyőn levő "Install" menü.
  • Graphical expert install: Mint az "Expert install", de egér használható.
  • Graphical resque mode: Mint a "Resque mode", de egér használható.
  • Graphical automated install: Mint a főképernyőn levő "Graphical install".
  • Alternative desktop environments: Grafikus felület választása. Alapértelmezetten a Gnome felület kerül telepítésre, ha grafikus felületet is telepítünk. Itt ezt lehet megváltoztatni. Lehetőségek: KDE, LXDE, Xfce

A szervergép telepítéséhez nem kell grafikus felületet választani, de a grafikus telepítőt nyugodtan használhatjuk, ha már eleve grafikus felületű virtuális gépen történik a telepítés.

Ehhez válasszuk a főképernyőn a "Graphical install" opciót!

Eddig angol volt a menü, de most lesz lehetőség nyelvet választani a telepítéshez. Ez a nyelv lesz az alapértelmezett a telepítendő rendszer nyelvének beállításánál is.

Telepítő nyelvének kiválasztása

Válasszuk a magyar nyelvet, majd kattintsunk a "Continue" gombra!

Most már az országot kell kiválasztani a telepítendő rendszerhez. Ez befolyásolja az időzóna beállításokat is.

Ország kiválasztása

Feltételezve, hogy az ország is magyar, válasszuk ki Magyarországot! Illetve mindenki a számára megfelelőt. Most már a magyar "Tovább" gombra kattinthatunk.

Billentyűzet nyelvének választása

Itt már a billentyűzet nyelvét kell kiválasztani. Majd várunk, várunk és várunk...

További összetevők beszerzése

Következő képernyőn gépnevet kell választani. Írjuk be gépnévnek, hogy "server"!

Gépnév választása

Ez azonosítja a gépet a saját hálózatunkban, de még választani kell egy tartománynevet a következő képernyőn. Állítsuk "vm1"-re.

Tartománynév választás

Ennek a két beállításnak a hálózatban való azonosításban volt szerepe. A későbbi fejezetek miatt, ahol majd a domain beállításokról írok, vm1 lett a tartomány, és server a gépnév. Így a teljes név server.vm1. Ha készítenék egy második szervergépet, akkor annak server.vm2 lenne a neve. Más logika szerint lehetne akár szimplán "vm" a tartomány és például "server1" a név. De tekintettel a folytatásra, maradjunk az általam javasoltnál!

A következő képernyő a root jelszó beállítása lesz. Ez az adminisztrátori felhasználó jelszavát jelenti.

Root jelszó választás

Ezt rögtön ugorjuk is át a "Tovább" gombra kattintva! Az átugrásnak két oka van.

 • A root jelszó megadásával root felhasználóként is be lehet lépni a rendszerbe. Éles rendszernél nem ajánlják a root felhasználó engedélyezését.
 • Ha a root felhasználót engedélyezzük, akkor a következő képernyőkön beállított "normál" felhasználónk nem fogja tudni használni a "sudo" parancsot. Márpedig a neten sok leírás ennek a parancsnak a használatával történik.

Utólag persze lehet engedélyezni, ha szükséges, de erről majd később.

A következő lépés a felhasználónk teljes nevének megadása. Ennek semmi jelentősége nincs valójában. Egyszerűen eltárolja a létrehozott felhasználóhoz ezt a nevet, illetve grafikus felületen ezen a néven üdvözöl minket belépés után. Én a "Web Szerver" nevet választom, de nyugodtan lehet saját nevet adni.

Teljes név választása

A felhasználónév választásának már inkább van jelentősége. Ez lesz a következő lépés. Válasszuk a "web" nevet! Lehetne persze más nevet is, de a téma folytatásaiban is ezen a néven fogok hivatkozni a felhasználóra, ahol szükséges.

Felhasználónév választása

A következő képernyőn már jelszót választhatunk. Általában javasolt jóval bonyolultabb jelszót választani, mint amilyent én fogok most, de ezt is meg lehet utólag változtatni. És amíg nincs mit félteni a gépen, addig teljesen mindegy a jelszó. Legyen tehát egyelőre csak "password"!

Jelszó választása

Ezek után már jöhet a lemezek particionálása lépés. Ez az, amin éles rendszeren az ember elgondolkozik, hogy mit, milyen partícióra tegyen, mivel a rendszer bizonyos mappái külön partícióra helyezhetők. Aztán, hogy melyik partíció mekkora legyen. Nekünk ennél sokkal egyszerűbb dolgunk lesz. Mindent felteszünk egy helyre.

Particionálás módja

A "kézi" opció annak jó, aki tényleg tudja mit csinál és főleg van is mit csinálnia. Nekünk nincs.

Az irányított particionálás fog kelleni az egész lemez felhasználásával. A másik két lehetőség LVM-et azaz "Logical Volume Manager"-t is használna, amire most nem lesz szükség.

Akit érdekel az LVM, annak ajánlom Gráma Tibor írását a témáról, ami letölthető a linuxvilag.hu oldalról az "LVM" -re keresve. Közvetlen link: Letöltés
Számomra is sok hasznos információval szolgált, mivel bevallom, eddig nem volt dolgom a témával.

Tehát "Irányított - az egész lemez felhasználásával". Majd a következő képernyőről képet se mutatok, annyira unalmas lesz. Választhatunk 1 darab lemez közül, amit particionálunk. Válasszuk ki, majd "Tovább"!

Partíció választása

Itt rögtön fel is ajánl két szokásos felosztást. Mi a "Minden fáj egyetlen partícióra" opciót válasszuk ki!

Particionálás ellenőrzése

Itt még vissza lehetne menni az előző lépésekhez, de ha mindent rendben találunk ( és most így kellene lennie ), akkor "Particionálás lezárása és változtatások mentése"-t kell kiválasztani. Majd "Tovább".

Feltűnhetett, hogy megjelent egy "swap" partíció is. Ez csak a rendszernek kell, hogy a memóriában levő adatok egy részét szükség esetén kiírhassa rá. Számunkra láthatatlan lesz. Ennek méretéről is sok vita folyik fórumokon, de itt nem kell gondolkodni. Elég, amit a telepítő felajánlott.

Utolsó ellenőrzés

Itt még utoljára van lehetőség átnézni a változtatásokat. Válasszuk ki az "Igen"-t, majd kattintsunk a "Tovább" gombra!

Elindul a lemez formázása, majd az alaprendszer telepítése.

Lemezek formázása

Alaprendszer telepítése

Ez után jön a tükörszerver választása. Ez annyit jelent, hogy választunk egy szervert, amiről majd a frissítéseket, telepítéseket végezzük. A Debian sem egy, hanem sok-sok szerveren van fent egyszerre. Így nem mindenki ugyanazt a szervert dolgoztatja egy-egy telepítéskor, frissítéskor. Válasszunk magyar szervert! Azon belül pedig tulajdonképpen tetszés szerint bármelyiket. Én az elsőt választom.

Tükörszerver választás. Ország.

Tükörszerver választás.

Előfordulhat, hogy valamelyik tükörszerver nem működik, vagy valamiért hibás csomagokat szolgáltat. Volt sajnos ilyenben tapasztalatom az Ubuntu linux használatánál, amikor is a magyar szerverről mindenkinek hibás lett a telepítés. Ám ez régen volt és az utóbbi időben végzett számtalan Debian telepítésem óta még nem észleltem problémát.

Még egy kis kitartást kérek. Közeledünk a végéhez. A következő lépés viszont a proxy beállítás. Amit megint át lehet ugorni. Azaz üresen hagyni a mezőt és a "Tovább" gombra kattintani.

Proxy

És már települ is a csomagkezelő.

Csomagkezelő telepítése

Most, hogy már van honnan venni a programokat, jöhet az egyéni igényeknek megfelelő szoftverek előkészítése.

Szoftverek

Majd pedig egy kis statisztika. Dönthetünk arról, hogy küldünk-e információkat a Debian fejlesztőinek az általunk használt programokról statisztika céljából.

Statisztika

Én bevallom, itt mindig nemet mondok. Önző dög vagyok és nem szeretek senkinek semmit küldeni, még ha névtelen is. Viszont nagyon korrekten ez az alapbeállítás.

Na és elértünk arra a részre, ami megint érdekes. Eddig települt az alaprendszer, ami igénytől függetlenül szükséges. Viszont hogy aztán mit telepítünk rá még, az már szabad választás kérdése.

Szoftverek választása

Alapból be van jelölve a "Graphical desktop environment". Ebből szedjük ki a pipát szervertelepítéshez! Éppen fel lehet tenni, de egy halom olyan csomag felkerülne, ami főként csak a rendszer méretét növelné. Csak az telepítse, aki direkt a grafikus felületét szeretné tesztelni!

Továbbá a következőket jelöljük be:

 • DNS kiszolgáló: Később lesz hasznos a saját domainek kezeléséhez.
 • Fájlkiszolgáló: Ez NEM FTP szerver! Ez a Samba szervert telepíti fel, aminek segítségével a szerveren levő fájlrendszert oszthatjuk meg a Windowsos gépekkel. Ez is egy módja a kényelmesebb fájlkezelésnek, ha a linux terminál nem barátunk.
 • Levelezőkiszolgáló: Leveleket küldeni enélkül is lehet, de ezzel a saját virtuális szerverünkön hozhatunk létre e-mail címeket tesztelés céljából.
 • SSH szerver: Egy másik módja a távoli munkának. Ennél a virtuális gépnél valószínűleg nem fogunk parancssorból SSH-n keresztül bejelentkezni, de bizonyos automatikus műveletekhez, egyéb programokkal való együttműködéshez még hasznos lehet. Vagy abban az esetben, ha egyszerre több felhasználóval kellene dolgozni.

Szoftverek választása 2

A Webkiszolgálót szándékosan hagytam ki. Mivel a fent felsorolt elemek mind olyanok, amikből pont elég egy verzió. Nyugodtan telepíthető normál módon. A webszerverből viszont a folytatásban több verzió telepítését mutatom majd be.

Kattintsunk a "Tovább" gombra! Majd elindul a telepítés. Kicsit várni kell. Majd mivel a fájlkiszolgáló telepítésre került, be kell állítani a munkacsoportot. Ezt egyelőre hagyjuk alapbeállításon!

Munkacsoport

A következő a rendszerbetöltő telepítése. Ha több oprendszer lenne telepítve egy gépre, amiket a Debian telepítő valamiért nem ismer fel, akkor ezzel a lépéssel elérhetetlenné tehetnénk a többit. Kis ügyeskedéssel vissza lehetne éppen állítani. Itt viszont nincs gond, mivel egyetlen lemez van egyetlen rendszerrel.

GRUB

Válasszuk az "Igen"-t, majd "Tovább"! Gyorsan feltelepül a GRUB, és jön is a várva várt pillanat. A telepítés befejeződött.

A telepítés befejeződött

Ugyan az áll a fenti képen, hogy távolítsuk el a cd meghajtóból a lemezt, ez megtörténik automatikusan. Akkor nem történne meg, ha a cd betöltésekor kipipáltuk volna a "Live CD/DVD" opciót is.

A következő képernyőn már a telepített GRUB-ot használva kiválaszthatjuk az oprendszert. Csak a Debian van, de abból kettőt is felajánl. A második a hibaelhárító mód.

Rendszer választása

A belépéshez a "web" felhasználót és a "password" jelszót lehet használni. A jelszó begépelésekor nem jelennek meg a beírt karakterek. Ez van kicsillagozás helyett. Ha gyanús, hogy sikerült elírni a jelszót, vissza lehet törölni, csak nem látszik.

Belépés

Belépés után:

Belépve

A fenti képernyőkön feltűnhet egy "VirtualBox" -os sor. A telepítő felismerte, hogy VirtualBox-ban fut, így automatikusan feltelepítette a "VirtualBox Additions" programot, ami a vendég ( virtuális gépben levő ) és gazda ( amiből indul a virtuális gép ) gépek közötti együttműködést segíti.

Lekapcsolás

A gép lekapcsolására több mód is van.

 • Parancsorba beírva: sudo halt vagy sudo shutdown -h now. Mindkét esetben be kell írni a jelszót is.
 • Egyszerűen zárjuk be a gép ablakát az X-szel. Ekkor rákérdez, hogyan kapcsoljuk le.
  • Elmenteni a gép állapotát: Ezt használtam ennek a fejezetnek a megírásakor is, mivel nem egy nap alatt készült. Úgy lehet eltenni későbbre a gépet, hogy megjegyzi az állapotát. Így bármi program fut is a gépben, legközelebbi indításkor onnan folytatja, ahol éppen állt.
  • Leállítani a gépet: Szabályos leállítás
  • Kikapcsolni a gépet: Egyszerűen kikapcsolja a gépet. Gyors megoldás, csak nem biztonságos.

Ezzel tényleg elérkeztünk a célhoz. A Debian sikeresen települt sok hasznos összetevővel. Ám még lesz munka vele. Ezekről a következő fejezetekben írok majd.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés

Hozzászólások

KisÚr képe

Igazán jó és pontos leírás, köszönet érte.

Rimelek képe

Én pedig a visszajelzést köszönöm.

Pusztai István képe

Szuper vagy!
Csak csodálom, ezt a mindenre kiterjedő, alapos, érthető, rendkívül hasznos sorozatot.
Köszönet érte!
Üdv, Pupi

Rimelek képe

Köszönöm a visszajelzést! Jól esik tudni, hogy tényleg elérte a célját és egy használható, hasznos leírás lett.

Kiss Erika képe

Köszönöm

Rimelek képe

Szívesen :)