Távoli munka Debian 6 webszerveren

Ha az embernek van közvetlen hozzáférése a webszerverhez billentyűzettel, monitorral, akkor bizonyos szempontból egyszerű dolga van. Odaül a gép elé, belép és használja. Ha viszont ez nem adott, vagy ezért nem utaznánk kilométereket, akkor távolról kell valahogy bejutni.

De még ha van is közvetlen hozzáférés, nem biztos, hogy van grafikus felülete. A fájlok kezelése egyszerűbb és gyorsabb, ha nem kell hosszú parancsokat gépelni, csak kattintgatni. Távoli hozzáféréssel a saját, helyi rendszerünk grafikus felületén keresztül tehetjük meg mindezt és a szerver továbbra és mentes marad mindenféle nem oda való szeméttől.

Itt a különböző lehetőségeket gyűjtöm össze, hogyan lehet távolról hatékonyan dolgozni a szerveren. A legegyszerűbb megoldástól a hasznosabbakig. Majd némelyik alapszintű beállítását később jobban is kifejtem.

Távoli bejelentkezés és parancsfuttatás

Sokszor elég lehet csak bejelentkezni a távoli szerverre és akár parancssorból utasításokat kiadni. Ilyen lehet, amikor csak újra kell indítani egy szervert vagy egy sort módosítani kell egy konfigurációs fájlban. Persze gyakorlatilag bármit meg lehet így oldani, és egy parancs futtatására ideális is. Sőt, egy megbízható távoli kliens akár saját grafikus felületéről gombnyomásra indíthat ilyen jellegű kérést a szerver felé. De egy hosszadalmas fájlkezelés így igen kényelmetlen lehet.

Ehhez a következő eszközök nyújthatnak például segítséget: PuTTY, Cygwin, OpenSSH

Távoli asztali kapcsolat

Használhatunk valamilyen távoli asztal megoldást is. Ha a célgépen van grafikus felület, akkor egy kis ablakban vagy akár teljes képernyőn dolgozhatunk úgy, mint otthoni rendszerünkben. Hasonlóan, mint amikor egy virtuális gépet indítunk el VirtualBox-ban. Csak ebben az esetben a távoli gép nem feltétlenül virtuális. Szervergépen nem ez a jellemző megoldás.

Hasznosak lehetnek a következő programok a témában: Távoli asztali kapcsolat Windows 7-ben, FreeRDP, VNC, TeamViewer

FTP/SFTP

Sokaknak talán az FTP ( File Transfer Protocol ) az első, ami eszébe jut. Bár a hagyományos FTP nem a legbiztonságosabb. Az SFTP-vel ( SSH FTP ) már jobb a helyzet. Ehhez pedig számtalan kliensprogram létezik. Windows kliensen talán a WinSCP a kézenfekvő választás, amennyiben a szerver támogatja az SFTP-t.

Könyvtármegosztás

Ha fájlokat kell kezelni, a legfelhasználóbarátabb megoldás a könyvtármegosztás. Megoszthatjuk a szerver egy kiszemelt könyvtárát a kliensgéppel úgy, hogy közben úgy fog tűnni, mintha a kliens fájlrendszerének része lenne.

A megosztott könyvtár lehet csak olvasható is. De adott felhasználóknak az írást is engedélyezhetjük. Például saját magunknak.

Otthoni virtuális gépnél akár egy fordított módszer is elképzelhető, ahol a virtuális szervergéppel osztjuk meg a gazdagép választott könyvtárát. Adott esetben épp a web könyvtárat. Így az adatok mindig kéznél vannak. Ekkor viszont a gazdagépen levő fájlrendszertől válik függővé a szerver. Miközben a virtuális gépet épp a gazdagéptől való függetlenedés miatt készítettük el.

Érdemes utánanézni a következő témáknak: Samba, SSHFS, NFS

Távoli hibakeresés / Remote Debug

A hibakeresés rettentően fontos fejlesztés közben. Vagy akár egy utólag felmerült rejtélyes hiba felderítésekor. Erre vannak bevált megoldások. Egy NetBeans IDE-t telepítve Tomcat szerverrel helyi gépen ez automatikusan működik Java weblapoknál. Gombnyomásra elindul a program és akár lépésenként, soronként hajtható végre, végig követve a program futása alatt a változók aktuális értékét. És hogy a forráskód melyik részénél is tart a program.

Távoli szervernél már további szerveroldali beállítások szükségesek, hisz akárkinek nem adhat ki a szerver ilyen kényes információkat. Ugyanígy van ez PHP és Apache HTTPD esetén is.

A szerveren és a kliensen is jelen kell lenni a forráskódnak ehhez a művelethez. De a könyvtármegosztás segítségével akár a szerveren levő eredeti fájlokat is felcsatolhatjuk a kliensre. Így annak módosításakor kihagyható a fájlok szinkronizálásának lépése.

PHP-hoz a NetBeans által is támogatott debugger az XDebug

Munka távoli privát hálózatban

Ha egy olyan gépen kellene dolgozni, ami nem elérhető az internetről követlenül, előbb rá kell csatlakozni valamilyen elérhető bejáraton keresztül (egy gép a hálózatban, ami kifelé is elérhető) a belső hálózatra. Itt már kicsit bonyolódik a dolog, mert parancssorból még könnyű egyik gépről a másikra lépegetni. De ha már a fájlrendszert szeretnénk megosztani vagy böngészőből weboldalt futtatni a belső hálózati gépen, akkor portátirányításra lehet szükség. Ezzel kapcsolatban PuTTY, WinSCP és gSTM is jó szolgálatot tehet oprendszertől függően. De érdemes lehet a VPN fogalmának is utánanézni.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés