Teszt weblap elhelyezése

Az első kérdés a fejlesztés megkezdésekor, hogy hol érdemes elhelyezni a weblapot. Lehetőségből van bőven. Nézzük sorban!

Ingyenes tárhelyen

Az ingyenes tárhelyek maximum nagyon alap weboldalakhoz alkalmasak. Gyakorlatilag nincs lehetőség testreszabásra, habár ingyenes voltuk miatt igen költséghatékonyak. De amint az ember egy vendégkönyvnél, egyszerűbb személyes weblapnál többet szeretne, többnyire több akadályba ütközik, mint amennyit nyer az ingyenességen. Nem megy ez a funkció, tiltott az az opció. Épp nem elérhető, lassú.

Nem beszélve arról, hogy a legtöbb, legjobbnak titulált, eddigi ingyenes szolgáltató is szépen lassan fizetőssé változott. A többinél pedig olykor látszólag amatőrök az üzemeltetők is. Belátható, hogy egy komolyabb weblapnál ez nem megengedhető. Habár tesztelés közben kisebbek az igények, bosszantó már a kezdeti fázisban a problémáktól és hiányosságoktól szenvedni.

Fizetett tárhelyen

Valamivel komolyabb egy megfelelő fizetős tárhely. Ott nagyobb eséllyel hozzáértőbbek az üzemeltetők, de persze arra nincs garancia. Érdemes érdeklődni másoktól, mik a vélemények és tapasztalatok. De az, hogy másnak nem volt pont szüksége valamire, amire nekünk igen, és így ő pont teljesen meg volt elégedve a szolgáltatással, nem jelenti, hogy nekünk is megfelel. Azért a többség véleménye mégis csak ér valamit. Minél nagyobb céljaink vannak, annál inkább kezd elégtelen lenni az a kisebb szabadság, hogy kérhetünk egyedi PHP beállításokat és némelyik szolgáltatónál korlátlanul gazdálkodhatunk aldomainekkel, adatbázisokkal.

Fizetett szerveren

Egy fizetett szerveren jóval nagyobb a szabadság. Ezzel együtt a felelősség is. Magunknak kell gondoskodni az operációs rendszer telepítéséről is, vagy ha biztosítanak hozzá választható sablonokat, akkor is jó eséllyel lesz vele munkánk. Ráadásul az erőforrásokat is magunknak kell meghatározni. Bár ugyanannyira előny, mint nehézség. Az ember hajlamos lehet keveset választani mindenből. Mondván, biztos elég lesz. És olcsó. Vagy éppen túl sokat, hogy biztosan elég legyen, még ha nagyon drága is. Az ár persze relatív. Ha van, amiből megtérül a befektetés vagy csak túl sok a felesleges vagyonunk, akkor probléma egy szál se.

Eldönthetjük, hogy milyen webszerverre van szükségünk milyen php verzióval, milyen mysql verzióval. Kell-e FTP, E-mail szerver, SSH hozzáféréseket hozhatunk létre. Határ a csillagos ég.

Tökéletes annak, aki a szerver elhelyezésével nem szeretne foglalkozni, csak használni a szolgáltatásait.

Saját szervergépen

Úgy tűnhet, már nem is az elindulásról írok, hiszen a saját szerver üzemeltetése már inkább erősen haladó ismereteket igénylő feladat. És minél fontosabb a biztonság és a magas rendelkezésre állás, annál inkább az lesz. Egy régi, elfelejtett, ám webszervernek elégséges gépet viszont otthon bárki beállíthat tesztelés céljából. A hálózatba kötésről persze gondoskodnia kell, de ma már lassan köldökzsinór helyett UTP kábellel születnek a gyerekek. Így valaki csak lesz, aki ebben segíteni tud.

Éjszakára ki is lehet kapcsolni az ilyen gépet spórolva az árammal. És az állandó zúgás se nagyon tesz jót a szép álmoknak és az idegrendszernek.

Saját gépen

A saját gép az egyik legolcsóbb megoldás a legtöbb lehetőséget nyújtva. Bármit telepíthetünk rá és még a hálózattal sem kell foglalkozni. Viszont könnyen elszemetelhetjük a gépet a modulok telepítésével, törlésével és a különböző beállításokkal. Akkor pedig jön az újratelepítés és a ráébredés, hogy ki kéne menteni az adatokat. Mindezt csak a szárnypróbálgatásaink miatt.

Arról nem is beszélve, ha valaki valami oknál fogva nem ugyanazt az oprendszert használja a mindennapokban, mint amit webfejlesztéshez szeretne.

Kétségtelen, hogy így a legkönnyebb valamilyen IDE-t használva kódolni és tesztelni.

Virtuális gépen

A virtuális gép használata kiküszöböli a saját gépre telepített webszerver hátrányait. Cserébe valamivel nehezebb a szerkesztőprogramokat összehangolni velük. A saját szervergéphez hasonlóan szükség van némi hálózati ismeretekre is és mivel a gazda gépnek is kell memória és processzor, kevesebb jut a virtuális gépnek. Ez lelassíthatja az erőforrás igényes munkákat, de több memóriát be lehet szerezni.

Az egyik legnagyobb előnye pedig ennek a megoldásnak, hogy megfelelő háttértár kapacitással könnyen elmenthetjük a gépet különböző állapotaiban. Így lehet egy előre telepített Debian, egy előre telepített Debian webszerverrel, majd egy egyedi igényekre szabott verzió is. Ha valamit sikerül elrontani, ott a mentett verzió. És egyszerűen újrakezdjük. Ha szükség van egy másik szervergépre, valamelyik állapotát le lehet másolni és azt folytatni. Így nem kell mindig az unalmas lépéseket az elejétől elkezdeni.

Az egyes gépek méretének csökkentésére jó módszer lehet dinamikusan növekvő virtuális gépet készíteni. Magára a gépre lehet csak a rendszert telepíteni. A weblapok tárhelyét egy virtuális merevlemez felcsatolásával is meg lehet oldani.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés