Programok telepítése, törlése, frissítése Debian linuxon

Linux rendszereken a telepítés nem mindig a "párklikkes" módszert követi, viszont az adott disztribúción elérhető szoftverek előre beállított tárolókból telepíthetők és kereshetők. Ezekre GUI-val rendelkező rendszereken van klikkelős alternatíva, de szerveren GUI híján csak a parancssor marad. Röviden erről írok tehát.

Ahogy a linuxokra jellemző, léteznek különböző tárolók, ahonnan a programokat be lehet szerezni. Valójában már a Debian telepítésekor is egy ilyen tárolóból kerülnek fel a programok, amik nincsenek rajta a telepítő CD-n. Itt letesztelt, stabil kiadások vannak. De előfordulhat, hogy ennél mégis újabbra van szükségünk. Ha mégsem, akkor ezt a megoldást is lehet választani.

Keresés

Először is tudni kell, hogyan lehet a csomagok közt keresni, hogy megtaláljuk azt, ami kell.

apt-cache search programneve

A fenti kifejezést beírva egy hosszú lista lesz az eredmény programok nevével és rövid leírással. Ez a lista igen hosszú is lehet, ezért ilyenkor célszerű szűrni és/vagy lapozhatóvá tenni. Bár grafikus felületen indított terminálban valameddig vissza lehet görgetni, ott sem biztos, hogy elég.

Lapozhatóvá tétel
apt-cache search programneve | less

A "fel" "le" nyilakkal lehet egyesével ( találatonként ) haladni. A "page up" és "page down" gombokkal pedig lapozni. A "q" -val pedig kilépni.

Szűrés
apt-cache search programneve | grep kifejezés

Lapozás és szűrés
apt-cache search programneve | grep kifejezés | less

Fontos, hogy a "less" parancs legyen a végén, mert egy szűrt listát lehet lapozni, de egy lapozott listát szűrni már nem. A lista pedig végigpörög lapozhatóság nélkül.

Hogy legyen valami értelmes, konkrét példa is:
apt-cache search apache | grep dev | less

A fenti példa az apache szóra keres a programok között, majd szűri azokra, amikben a "dev" részlet is szerepel. A kapott listát pedig lapozhatóan megjeleníti. A program nevét (balra) a " - " választja el a leírásától (jobbra).

Telepítés

apt-get install programneve

Több programot is fel lehet sorolni szóközzel. És az egyszerű "install"-nál több telepítési lehetőség is van. Ezekről bővebben a man apt-get parancsot futtatva olvashatunk.

Törlés

Törölni a apt-get remove programneve futtatásával lehet, de az apt-get purge programneve paranccsal az adott program összes konfigurációs fájlja is törlésre kerül.

Helymegtakarítás céljából az apt-get autoremove -val minden felesleges programot törölhetünk, viszont itt vigyázni kell, mert nem biztos, hogy az tényleg felesleges, amit néha annak néz. Ilyenkor, amiről tudjuk, hogy nem szemét, arra újra futtathatjuk az apt-get install programneve parancsot, amivel tudatjuk a rendszerrel, hogy az márpedig kell. Telepítés ilyenkor ténylegesen nem történik.

Csomaginformációk frissítése

A csomaginformációk cache-elésre kerülnek, így változás esetén ezt érdemes frissíteni. Ezt az apt-get update -tel tehetjük meg.

Programfrissítés

Időnként új verziók, javítások jelennek meg a tárolókban. Ha így van, azt az apt-get upgrade -del lehet feltelepíteni. Ez minden elavult programot frissít.

További használati útmutatóért futtassuk a man apt-get parancsot! A less-re itt nincs szükség. A dokumentáció eleve lapozható.

Kategóriák: 
Megosztás/Mentés